Доступність посилання

ТОП новини

Музика свята Івана Купала в Україні і Польщі.


Леся Олійник


Київ, 13 липня 2005 - Два міжнародні музичні фестивалі, які щойно відбулися в Україні і Польщі, відтворювали традиції стародавнього народного свята Івана Купала. В Києві, зокрема, завершився другий етнофестиваль “Країна мрій”.

У польському місті Сопоті з музикою купальських свят знайомили місцеві фольклорні колективи та Національний український народний хор імені Верьовки.

За легендою, у ніч на Івана Купала людина може знайти квітку щастя – цвіт папороті, яка розквітає лише на кілька годин. У цю ніч дівчата збирають зілля, кидають вінки на воду, ворожать, молодь стрибає через полум’я, водить хороводи. Саме ці обряди відтворює фольк-опера відомого українського композитора Євгена Станковича “Цвіт папороті”. Цей твір прозвучав у дні купальських свят у польському місті Сопоті.

У місті відомого міжнародного пісенного конкурсу відбувся фестиваль української музики. Його вісімнадцятий рік поспіль проводить Союз об’єднаних українців Польщі. Опера “Цвіт папороті” у виконанні Національного народного хору імені Верьовки стала центральною подією фестивалю.

Написана близько 30 років тому опера “Цвіт папороті” була сприйнята як авангардна за музикою і націоналістична за духом. Тому, за розпорядженням партійного керівництва, її прем’єру відмінили, і понад два десятиліття вона залишалася невідомою.

У найближчі дні твір Станковича прозвучить у запису Польського громадського телебачення.

Народні обряди свята Івана Купала стали також центральною частиною другого Міжнародного фестивалю етнічної музики “Країна мрій”. На схилах Дніпра, де відбувалося пісенно-танцювальне дійство і ярмарок народних виробів, височіли солом’яні постаті Купали та Марени, звучали купальські пісні. Організатором фестивалю є лідер рок-гурту “ВВ” Олег Скрипка.

Цього року на Співочому полі зібралося понад 50 тисяч людей. Упродовж трьох днів тут можна було побачити і почути етнічне розмаїття Європи. На запитання кореспондента радіо “Свобода”, чи потрібні такі фестивалі, одна із гостей відповіла:

“Потрібні, дуже потрібні. Це здорово, що такі фестивалі є. А навіщо потрібні? А де ж іще можна почути такі пісні? Більш ніде, і дисків мало з такою музикою, дуже мало”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG