Доступність посилання

ТОП новини

“Хізб-ут-Тахрір” у Криму скаржиться на утиски і відкидає причетність до тероризму, СБУ напоготові.


Володимир Притула

Симферополь, 11 липня 2005 - Кримські активісти всесвітньої ісламської партії “Хізб-ут-Тахрір”, штаб-квартира якої перебуває у Лондоні, скаржаться на утиски і дискредитацію та відкидають причетність до тероризму. Водночас, Духовне управління мусульман Криму закликає владу не допустити розширення діяльності на півострові екстремістських організацій. Служба безпеки України стверджує, що вона пильно спостерігає за ситуацією.

В Криму мешкає близько 300 тисяч мусульман, це – найбільша в Україні громада прихильників Ісламу. Абдуселям Селяметов – один з них, але він єдиний в автономії легалізований активіст всесвітньої ісламської партії “Хізб-ут-Тахрір”, яка діє на півострові уже другий рік. Інші члени партії, про яку часто пише кримська преса, на публіці не з’являються. Абдуселям каже, що є звичайним членом партії і просто виконує обов’язки щось на зразок прес-секретаря організації. Він звернувся до кримського корпункту Радіо Свобода зі скаргою, що в Криму триває кампанія із дискредитування “Хізб-ут-Тахрір” місцевими політиками і засобами масової інформації.

Каже Абдуселям Селяметов: “Журналістів взагалі-то не цікавить той продукт, який ми несемо, тобто наші цілі, думки, завдання. Береться лише інформація, що надходить із західних країн про те, що ми заборонені. На адресу нашої організації висуваються звинувачення, мовляв, ми є екстремістською, радикальною, терористичною організацією. Всі ці заяви – необґрунтовані. Таких фактів немає. Ми жодного стосунку ні до екстремізму, ні до тероризму не маємо”, - заявив Абдуселям Селяметов.

За його словами, партія “Хізб-ут-Тахрір” була створена у 50-ті роки минулого століття з метою “пробудити ісламську громаду від занепадницького стану, в якому вона опинилася, звільнити її від впливу думок, законів і систем держав безвір’я”. Також одним з її завдань є діяльність з відродження всесвітнього “Ісламського Халіфату та ісламського способу життя”, поширення “ісламського заклику в усьому світі”. Абдуселям Селяметов каже, що в Криму і загалом в Україні “Хізб-ут-Тахрір” лише пропагує ідеї відродження Ісламу серед мусульман і зовсім не збирається включати Україну до складу Халіфату.

Тим часом легально діючі релігійні і світські структури кримських мусульман стурбовані діяльністю Хізб-ут-Тахрір”. У Меджлісі кримськотатарського народу членів цієї організації назвали “ворогами кримських татар та Ісламу”, а в Духовному управлінні мусульман Криму – “хворими людьми”, яким “не можна вірити”. Каже Муфтій мусульман Криму Еміралі-Ефенді Аблаєв: “Ми це завжди говорили і говоритимемо, що жодного відношення до них ми не маємо. І їм завжди говорили: ні, хлопці, нам жодна партія не потрібна. Якщо ви для своєї релігії, для свого народу чи держави хочете працювати – будь ласка! Ось наш напрямок – Духовного управління мусульман, який обирається Курултаєм мусульманського населення Криму, а інші ваші течії, ті, що ви придумуєте, - ми завжди були проти і сьогодні такої ж думки – проти!”, - заявив Муфтій Криму Еміралі Ефенді. Водночас, він не вважає кримських прихильників “Хізб-ут-Тахрір” екстремістами, бо не має про це жодної інформації і рекомендує звертатися до правоохоронців.

Начальник одного із управлінь центрального апарату Служби безпеки України Станіслав Речинський каже, що чинне законодавство України не передбачає кримінальної відповідальності за екстремістську діяльність. Але СБУ поділяє деякі думки Муфтія: “Можна погодитися з його стурбованістю у плані створення передумов, які можуть дестабілізувати міжрелігійну та етноконфесійну ситуацію. Безумовно, протиріччя, що виникають на підґрунті релігійних течій, можуть негативно вплинути на розвиток обстановки в Криму. Нам відомо, що “Хізб-ут-Тахрір” як суспільна і політична організація не зареєстрована у встановленому порядку. У вересні 2004 року співробітниками правоохоронних органів були задокументовані факти порушення прихильниками “Хізб-ут-Тахрір” закону про об’єднання громадян. І на підставі зазначених матеріалів Балаклавський місцевий суд Севастополя визнав 9 членів цієї організації винними у здійсненні адміністративних правопорушень”, – повідомив представник СБУ.

Натомість Абдуселям Селяметов, який теж штрафувався українськими правоохоронцями, з цим не погоджується: “Той закон, який застосували до нас, що, начебто ми порушили, він необґрунтовано застосовується до нашої партії, оскільки ми заявляємо, що є політичною партією згідно з ісламським світоглядом. А за тими критеріями, що виписані в законі про об’єднання громадян, ми таким не є. І тому цей закон необ’єктивно і неправильно застосовувався до нашої діяльності”, - вважає Абдуселям Селяметов.

Але представник Служби безпеки України Станіслав Речинський в інтерв’ю Радіо Свобода нагадав, що у 2003 році “Хізб-ут-Тахрір” у судовому порядку був визнаний терористичною організацією і заборонений не тільки в Узбекистані, Киргизстані, Таджикистані і Росії, але й у Німеччині. [Додамо, що насправді в Німеччині “Хізб-ут-Тахрір” заборонена через антисемітські висловлювання її членів, бо німецькі закони особливо переслідують антисемітизм. Суд визнав “Хізб-ут-Тахрір” терористичною організацією в одній-єдиній Росії, на думку оглядачів, із політичних міркувань. Так само в Казахстані кілька місяців тому діяльність “Хізб-ут-Тахрір” заборонили через суд, який на прохання генпрокурора визнав організацію “екстремістською”. В інших країнах Середньої Азії “Хізб-ут-Тахрір” не заборонена, але й не зареєстрована і через те не дозволена; там її звинувачують у тероризмі, але доказів не наводять. Так само доказів імовірної причетності “Хізб-ут-Тахрір” до тероризму не знайдено і в інших державах, і в багатьох країнах Заходу вона існує цілком легально.

Речинський каже, що Служба безпеки України пильно відстежує ситуацію: “Водночас хочу сказати, що “Хізб-ут-Тахрір” не входить до переліку організацій Ради безпеки ООН, як терористична організація. Служба безпеки України в рамках своєї компетенції здійснює оперативно-розшукові заходи, спрямовані на запобігання та припинення терористичної діяльності”, – це був представник СБУ Станіслав Речинський.

Тим часом Абдуселям Селяметов каже, що в Україні немає переслідувань за релігійною ознакою, хоча існує недовіра до Ісламу і навіть ісламофобія з боку більшої частини суспільства та влади. Але активісти “Хізб-ут-Тахрір” і далі пропагуватимуть свої ідеї на Кримському півострові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG