Доступність посилання

ТОП новини

Польща не дозволить відкривати пам’ятники воякам УПА – голова польської Ради охорони пам’яток історії, боротьби та мучеництва.


Роман Крик

Варшава, 19 липня 2005 року - Немає можливості ставити пам’ятники воякам Української Повстанської Армії на території польської держави, заявив Анджей Пшевозник, голова Ради охорони пам”яток історії під час другого засідання Польсько-української парламентської асамблеї у Варшаві. Це однак не привід, зазначив Пшевозник, щоб забороняти українцями упорядковувати могили, де захоронені бійці УПА.

Не території Польщі не будуть відкриватися пам’ятники загиблим воякам Української повстанської армії, оскільки серед поляків про цю збройну формацію панує однозначно негативна думка, пояснив свою позицію Анджей Пшевозник. Разом із тим він запевнив, що польська влада не перешкоджатиме намірам упорядковувати місця, де поховано бійців УПА.

Мирон Кертичак з Об”єднання українців у Польщі здивований цією , як він каже, несподіваною заявою Пшевозника. Кертичак звертає водночас увагу, що питання УПА належить до найскладніших в польсько-українських відносинах. Справа у тому, що в західній Україні упівці мають статус національних героїв, натомість у Польщі і в Росії їх часто обзивають лайливим словом “бандити”.

Мирон Кертичак в інтерв''ю радіо "Свобода": “Суб’єктивні оцінки пана Пшевозника щодо пам’ятників УПА і так далі – годі брати інакше, як його тільки оцінки, тому що це не є предметом двосторонніх переговорів і не має для ніякого сумніву, що оцінки в Україні діяльності українського підпілля, у тому числі і УПА, будуть інші, як оцінки у Польщі, де десятиліттями пропагувався негативний стереотип українського підпілля на основі фальшивих пропагандивних творів. Так що тут нічого нового не було сказано паном Пшевозником ”.

Мирон Кертичак наголошує, що виступ Пшевозника тим більше виглядає дивним, оскільки в Польщі ніхто не збирався встановлювати пам”ятники воякам УПА, які на польських теренах до 1947-го року вели активну боротьбу за незалежність України. Подібною заявою, на думку керівника української громади, Пшевозник вірогідно хоче подбати про власний імідж як сторожа польських національних інтересів.

На сході Польщі розташоване селище Грушовиці, де на початку 90-тих українці на місцевому цвинтарі встановили щось на зразок пам’ятника слави УПА. Там, зокрема, перелічені курені військової округи Сян, є також напис: “Хвала воякам УПА, бійцям за самостійну Україну”. Польська влада визнала, що пам”ятник встановлений незаконно і вимагає його ліквідації.

Його кілька разів знищували невідомі. Однак Мирон Кертичак, на противагу від Пшевозника, не вважає, що це є пам’ятник слави УПА. Пам’ятник, хоч нелегальний, буде і надалі на цвинтарі у селищі Грушовиці. Ще поки невідомо, яким чином це питання буде розв’язане.

Три роки тому найпопулярніший нині кандидат на нового президента Польщі Влодзимеж Цимошевич заявив, що для всіх поляків УПА є організацією злочинною. Коли потім запитали про це тодішнього прем’єр-міністра Польщі Лешека Міллера, той відповів, що Цимошевич відобразив думку більшості поляків. Нині з 30-відсотковою підтримкою, Цимошевич має серйозний шанс стати президентом Польщі. Вибори заплановані на осінь цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG