Доступність посилання

ТОП новини

“Можливе чергове підвищення цін на пальне в Україні”.


Сергій Собуцький

Київ, 21 липня 2005 року – Вартість пального в Україні поволі знову пішла вгору. На деяких заправках столиці за один літр найбільш популярного серед автолюбителів 95-го бензину просять 3 гривні 45 копійок. Експерти нафтового ринку прогнозують подальше здорожчання пального. Одна з причин – підвищення Росією із серпня експортного мита на своє пальне до 140 доларів за тонну.

За даними компанії ЮПЕКО, ціни на пальне ростуть у всіх регіонах України. Найбільше - у Києві та Криму. Причинами здорожчання експерти компанії вважають зростання ціни на українську і російську нафту та зупинку на ремонт Дрогобицького нафтопереробного заводу.

Подальше підвищення цін на пальне прогнозує і Олександр Городецький, президент нафтової компаній з російським капіталом "ТНК-БіПі Україна". Він наголосив в інтерв»ю журналістам, що світові тенденції цін на нафтопродукти, хочемо ми того чи ні, будуть впливати і на відповідні російський та український ринки. А за словами Олександра Городецького, ці тенденції (цитую)"поки що свідчать, що ціни досить високі й рухаються в бік підвищення"(кінець цитати).

Ще один експерт, директор Центру досліджень у сфері паливно-енергетичного комплексу Олег Гавриш, не пов”язує підвищення цін на пальне в Україні із зовнішніми чинниками. На його думку, причина останніх і найближчих майбутніх підвищень – у непродуманій політиці українського уряду. Далі Олег Гавриш.

Олег Гавриш

Політика, яку зараз проводить Кабмін, не налаштована на підтримку вітчизняного виробника. Перш за все вона вирішує перманентні завдання Кабміну: наповнення бюджету за рахунок нафтопереробних заводів. Кабмін ніяк не йде назустріч своїм нафтопереробникам.

Сергій Собуцький

Олег Гавриш переконаний, якщо в державі не буде створений антикризовий резерв пального за допомогою українських нафтопереробників, то до кінця нинішнього року один літр 95 –го бензину може коштувати до 5 гривень.

Такої ж думки і член Ради підприємців при КМУ Олег Івченко. За його словами, ціна на пальне в Україні формується потужними російськими нафтопереробниками, які охоплюють більшість українського ринку.

Олег Івченко

На сьогодні Україна просто не має запасів пального. Ціни встановлюються переробниками нафтопродуктів. Сьогодні ми маємо більшість з них, десь 70% – російські компанії, а десь 30% - українські компанії. Обов”язково ще є накрутка, яку робить станція, яка безпосередньо наливає Вам бензин.

Сергій Собуцький

Про необхідність терміново створити резерв пального в Україні заговорили і в Кабінеті Міністрів. Міністр економіки Сергій Терьохін висловився за введення ліцензування діяльності з переробки нафти, виробництва та оптово-роздрібної торгівлі нафтопродуктами.

За словами міністра, його відомство вже підготувало проект закону про внесення відповідних змін до Закону України "Про ліцензування". У разі його ухвалення в Україні буде створений резерв пального, який використовуватиметься лише для підтримання цінової кон''юнктури і покриття цінових шоків.
XS
SM
MD
LG