Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Києві відбудеться прес-конференція директора Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Пола Бермінгхема на тему: "Чому Україні вигідно вступити до Світової організації торгівлі".


Сергій Кисельов

Київ, 21 липня 2005 року – Вступ до Світової організації торгівлі є на сьогодні одним із пріоритетів зовнішньої політики України. На думку зарубіжних експертів, країна досить послідовно рухалася останнім часом до СОТ, намагаючись законодавчо забезпечити там своє членство. А також – довести до кінця всі необхідні робочі переговори із країнами-членами СОТ.

Але, як констатують фахівці, устремління України до Світової організації торгівлі іде, сказати б, згори донизу. Тобто, керівництво країни впевнене у тому, що членство у СОТ відкриє перед Україною нові економічні можливості і на власних, і на закордонних теренах. Тим часом місцеві лідери ставляться до подібних новацій сторожко. А значна частина українців взагалі не знає, що таке СОТ і для чого Україна прагне дістати членство в цій організації.

Як розповів в інтерв’ю для радіо "Свобода" керівник служби зовнішніх зв’язків представництва Світового банку Дмитро Деркач: "ця прес-конференція присвячена вступу України у Світову організацію торгівлі. І власне, чому наш директор по Україні, білорусі та Молдові пан Бермінгхем вирішив зібрати журналістів. Тому, що відомі нещодавні події в парламенті, під час затвердження законів, які необхідні для вступу до Світової організації торгівлі, показали, що і депутати, і широкий загал, і журналісти не дуже добре обізнані взагалі із тим, що таке СОТ. Які переваги, які проблеми це може принести Україні – вступ до цієї організації. Ну, а оскільки одним із завдань Світового банку є інтеграція України в світову спільноту і в світову економічну систему, ми й вирішили поділитися своїм досвідом. І через журналістів, через пресу розповісти, які переваги матиме Україна після вступу до світової організації торгівлі”.

Таким чином, Світовий банк вирішив до певної міри взяти на себе просвітницько-роз’яснювальну роботу щодо вступу України до СОТ, аби дати українцям відповідь на запитання: чи буду особисто я, моя родина, мої близькі, мій народ жити краще за членства держави у Світовій організації торгівлі. І, схоже, ця акція не буде одноразовою.

Продовжує Дмитро Деркач: "Ми зробимо цей перший крок. А потім взагалі починається такий канікулярний період – період відпусток у серні. Я думаю, що ми продовжимо таку освітню, пропагандистську роботу ще пізніше, восени. Тому що все-таки в України є шанси стати членом СОТ цього року. Тобто, це треба якось підтримувати".
XS
SM
MD
LG