Доступність посилання

ТОП новини

Ленінський місцевий суд міста заборонив студентам пікетувати російських військових у Севастополі.


Володимир Притула

Сімферополь, 21 липня 2005 року - Учора пообідді члени Всеукраїнського студентського братства згорнули своє наметове містечко перед штабом Чорноморського флоту Росії у Севастополі, виставлене 18-го липня. Вони кажуть, що не очікували такого агресивного ставлення до себе з боку місцевих активістів проросійських організацій. А сьогодні Ленінський місцевий суд міста тимчасово заборонив студентам пікетувати російських військових.

В суд з вимогою заборонити акцію протесту перед штабом Чорноморського флоту Росії подала Ленінська районна адміністрація Севастополя за листом командувача російського флоту віце-адмірала Олександра Татаринова.

Як нам стало відомо, командувач посилався на загрозу тероризму та агресивність пікетувальників.

Позов місцевих властей ще розглядається, але суд заборонив студентам до винесення рішення виставляти нові намети.

Напередодні ж активісти Всеукраїнського студентського братства згорнули своє наметове містечко перед штабом. Учорашній пікет супроводжувався дуже агресивною поведінкою активістів проросійських організацій Севастополя. Вони обзивали, обпльовували, штовхали студентів, кидали у них каміння, погрожували. Розповідає голова Всеукраїнського студентського братства Олег Яценко.

Олег Яценко

Щодня ми зазнавали тиску з боку проросійських сил, зокрема, до нас підходили з погрозами, що цього вечора нас знесуть, вб’ють, викинуть у море. Ми все одно вистоювали день, ночували, а наступного дня продовжували цю акцію.

Сьогодні у залі суду також здійснювався фізичний тиск на наших студентів, а Ленінська райдержадміністрація навіть просила взагалі заборонити перебувати членам студентського братства, крім голови, у залі суду.

Володимир Притула

Учора ж сталася сутичка з військовослужбовцями російського флоту, які досі вели себе досить мирно.

Олег Яценко

Коли ми здійснювали абсолютно мирну вулична акцію, агресію проти нас виявляли саме російські військові, які вчора знесли, встановлений нами намет, з тротуару, кинули на проїжджу частину вулиці, порвавши, поламавши його, і нанесли тілесні ушкодження нашим активістам.

Міліція бездіяла. Майор міліції не посоромився на камеру чітко сказати своїм підлеглим і двом міліціонерам, щоб ті відійшли і не втручалися, а постояли у стороні і не втручатися на процес нападу російських військових на мирний пікет українських студентів.

Володимир Притула

Це був голова Всеукраїнського студентського братства Олег Яценко. Ні представники Чорноморського флоту Росії, ні співробітники севастопольської міліції цей інцидент не коментують.

Активісти студентського братства кажуть, що попри тиск та агресію опонентів і російських військовиків, попри рішення про згорнення наметового містечка, акція протесту усе ж триватиме.

Каже прес-секретар Братства Анастасія Хонякіна.

Анастасія Хонякіна

Вчора студентське братство припинило пікетування, тому що сама форма наметового містечка перейшла у неконструктивну площину. Можливо це пов’язано із втручанням політичних сил, які не мали ніякого відношення до акції, можливо інші причини.

Ми зараз радимося, шукаємо інші форми вирішення нашого питання, нашої проблеми. Це форми безпосереднього контакту з журналістами, вирішення конфлікту у залі суду і можливі інші.

Володимир Притула

Нагадаю, що активісти братства розпочали свою акцію у Севастополі 18-го липня, вимагаючи, щоб Росія повернула Україні маяки та інших навігаційно-гідрографічні споруди на території Криму, які за рішенням низки судів мають бути передані українській стороні, але досі використовуються російськими військовими.
XS
SM
MD
LG