Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко обіцяє привезти з Японії мільярд доларів.


Сергій Кисельов


Київ, 22 липня 2005 року - Один мільярд доларів. Саме на таку суму очікує тепер японські інвестиції в Україну її президент Віктор Ющенко. Залучення на українські терени японського бізнесу було чи не найголовнішою метою державного візиту українського лідера до Токіо. Заради створення найкомфортніших умов для японців Ющенко навіть скасував для них візовий режим на українському кордоні.

Японія з-поміж держав Великої вісімки є для України чи не найбільшим грантодавцем. Що ж стосується інвестицій, то японський бізнес допоки сторожко ставився до українських проектів. З 1993 року японські інвестиції в Україну складають 42 мільйони доларів. У Чехію чи в Угорщину – приблизно в 100 разів більше. І якщо на чеському ринку працює сьогодні понад 200 японських фірм, а на угорському та польському – десь по 150, то в Україні їх щось із півтора десятки. Такі дані навів радіо "Свобода" посол Японії в Києві перед візитом Ющенка.

Але тепер, на думку президента України, справи стрімко повернуться на краще. "Ми провели дуже успішні переговори з багатьма японськими бізнесами-структурами. Сьогодні ми відчуваємо, що додому поїдемо із добрим портфелем щодо перспективних інвестицій на суму більш як 1 мільярд доларів", – сказав Віктор Ющенко, виступаючи в Токіо перед представниками японського парламенту.

Український лідер також порадив японським бізнесменам терміново купувати авіаквитки та летіти до Києва. І пояснив: "Ми б хотіли, щоб японські політики, японські бізнесмени вже сьогодні їхали на Україну. Ви повинні своїми очима побачити можливості ці. Декілька днів назад, для того, щоб це спілкування було активним, щоб йому не заважали жодні процедури, я як президент України відмінив візовий режим громадян Японії до України".

Наскільки реальними є японські інвестиції в Україну на суму в 1 мільярд доларів? Представник президента України в Кабінеті міністрів, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що цей мільярд – лише стартова сума, з якої починається інвестування японським бізнесом української економіки. В інтерв’ю для радіо "Свобода" пан Лановий сказав: "На мій погляд, мільярд капіталовкладень в економіку України – це є сума, про яку домовилися керівники двох країн. Фактично – уряди наших двох країн: вкладення в найнеобхідніші для нас інфраструктури економіки. Але попереду, я думаю, вже домовленості приватного характеру. Це – тільки початок. Це – міст, це – пролог до майбутньої економічної співпраці. Звичайно, коли на арені будуть співпрацювати приватні підприємства України та Японії, то масштаби інвестицій в нашу економіку будуть значно більшими, ніж попередня сума в 1 мільярд доларів", – вважає економіст Володимир Лановий.

Член парламентської фракції комуністів Юрій Соламатін в інтерв’ю для радіо "Свобода" оцінив результати японського візиту стриманіше. Він сказав, що, по-перше, президентом Кучмою також підписувалося чимало міжнародних документів, а потім зафіксовані в них домовленості тихо вмирали. А, по-друге, на думку пана Соламатіна, Японія географічно надто далека від України держава, аби всерйоз розраховувати на інвестиції звідти. Тому орієнтуватися слід на найближче оточення України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG