Доступність посилання

ТОП новини

Порожні лелечі гнізда турбують угорських орнітологів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 26 липня 2005 – Б’ють на сполох угорські орнітологи. За півстоліття кількість лелечих пар скоротилася на заплавних лугах і болотах Угорщини втричі. Головними ворогами птиць є сучасна меліорація, несприятливі погодні умови і велика смертність серед пташат.

Без допомоги людей поголів’я благородних птиць в Угорщині не відновити, вважають дослідники-орнітологи. Важким випробуванням для лелек, кажуть вони, вже кілька весен поспіль стали часті приморозки. Зниження температури само по собі не означає для пернатих цього виду безпосередньої небезпеки. Вона приховується у відсутності корму, адже лелеки в основному полюють на жаб, дрібних рибок і рачків. З іншого боку, констатують працівники орнітологічних станцій, для лелечих пар іноді фатальними можуть бути сильні буревії й урагани, які нерідко трапляються останнім часом у Центральній та Східній Європі. Та найбільшим ворогом лелек є сучасна меліорація земель. Непродумане втручання людини в екологічні процеси, особливо висушення боліт, веде до скорочення або навіть зникнення звичних видів тварин та птиць.

Таким є висновок вчених, і він насторожує угорську громадськість. В окремих областях Угорщини орнітологи спостерегли, що з десяти лелечих гнізд три залишилися порожні. Національне орнітологічне товариство упродовж місяця за допомогою добровольців веде підрахунки поголів’я буслів. У курортному місті Кестгей на Балатоні є птахоприймальна станція. В одній з кліток походжає майже доросле пташа бусла, яке випало з гнізда в негоду. Воно осліпло на одне око, але йому ще пофортунило, тому що дуже багато пташенят просто не пережили буревій. Говорить орнітолог Жолт Бенде:

- Добре розвинені пташата нерідко поводять себе агресивно щодо своїх братів у гнізді. Вони починають щосили клювати слабкіші особини, і це веде до трагічних наслідків. Трапляється, при цьому гине весь виводок, - невесело каже Жолт Бенде.

За статистикою Орнітологічного Товариства, до початку ІІ Світової війни в Угорщині налічували 16 тисяч пар лелек. Останній, так би мовити, перепис птиць кілька років тому засвідчив: тут гніздиться всього 5 тис. пар буслів. Дослідники не виключають нового зменшення поголів’я цього виду птиць, тому за участю добровільних помічників будують лелекам нові стабільніші гнізда. Жолт Бенде підійшов до високої міцної рудини, на верхівці якої ентузіасти закріпили нове гніздо для лелек, і, звівши догори руку, став пояснювати:

- Цей металічний óбід з такою ж міцною хрестовиною повинен забезпечити сталість пташиного гнізда. Тим часом плетена основа, накладена на хрестовину, послужить птицям своєрідним підмурком для завершення гнізда, - розповів орнітолог.
XS
SM
MD
LG