Доступність посилання

ТОП новини

Про ліцензійне програмне забезпечення українською мовою.


Тарас Марусик

Київ, 21 липня 2005 - В інтерв’ю радіо “Свобода” приватний підприємець зі Львова заявив: “Мене оштрафують податківці, якщо я не буду використовувати ліцензійне російськомовне програмне забезпечення. Я це можу назвати тихою русифікацією незалежної держави”.

Кандидат медичних наук зі Львова Юрій Рікота каже, що вже давно намагається впровадити на своїй фірмі, яка існує з 1990 року, як офісне, так і операційне програмне забезпечення українською мовою. Фірма займається наданням стоматологічної допомоги та імпортом виробів медичного призначення.

Юрій Рікота

Конституція гарантує права кожного громадянина. І я як громадянин і платник податків хочу реалізувати своє конституційне право шляхом придбання ліцензійного програмного забезпечення, як і вимагає наш славнозвісний фіскальний орган. І вимагав до Помаранчевої революції.

На жаль, я отримав офіційну відповідь від компанії “Майкрософт”, що вони не поставляють до України україномовного програмного забезпечення. Отже, я вважаю, що мої права як громадянина, конституційні права утиснені, а гарант Конституції і виконавча влада пустили це питання на самоплив і не вирішують.

І в той же час податкова адміністрація мене оштрафує, якщо я не буду використовувати, наприклад, ліцензійне російськомовне програмне забезпечення.

Я можу це назвати тихою русифікацією незалежної держави, яка тихенько підтримується виконавчою владою.

Тарас Марусик

Юрій Рікота знайшов своєрідний вихід з ситуації. Оскільки він володіє англійською, то програмний продукт використовує цією мовою, а для своїх працівників сам перекладає українською.

До речі, на урочистих звітних зборах всеукраїнської громадської організації “Наша Україна” Юрієві Рікоті вручили почесний знак “Гвардія революції” - за матеріальну підтримку Помаранчевої революції.

Заступник голови Державної податкової адміністрації Микола Катеринчук, відповідаючи на моє запитання, як податкова вирішує колізію між вимогами інструкції ДПА використовувати ліцензійний продукт і відсутністю такого державною мовою, сказав.

Микола Катеринчук

По-перше, я переконаний, що все, що повинні робити підприємці – це звертати увагу своєї діяльності на закони України. По-друге, на жаль, це не моя компетенція – питання, пов’язані з використанням того чи іншого продукту.

Але ситуація з тим, що на ринку нема україномовних провайдерів, які б могли давати інформацію, що б відповідала вимогам закону “Про мову” - це є велика проблема.

І я думаю, що найближчим часом я звернуся до тендерного комітету при ДПА України, щоб вони звернули увагу. Не все відразу виходить, але повірте, мені відомий порядок, і я думаю, що питання україномовних ліцензованих програмних продуктів – це питання, яке потрібно вирішувати вже негайно.

Тарас Марусик

Тобто Ви будете звертатися до представництв “Майкрософту”?

Микола Катеринчук

А чому ні?

Тарас Марусик

Залишається трохи почекати, щоб переконатися в правдивості слів заступника голови Державної податкової адміністрації Миколи Катеринчука.
XS
SM
MD
LG