Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти скаржаться на владу.


Віктор Міняйло

Київ, 28 липня 2005 - “Ситуація зі свободою слова за останні місяці погіршилася в Україні”, - заявив сьогодні на прес-конференції у Києві директор Інституту масової інформації Сергій Таран. На захід він запросив журналістів, які також незадоволені діями нової влади в царині мас-медій.

Щоб пояснити свою думку стосовно погіршення стосунків між владою і ЗМІ, Сергій Таран навів кілька прикладів.

Насамперед – це ігнорування українськими чиновниками критики, яку оприлюднюють журналісти. Так неадекватно відреагували на повідомлення в ЗМІ міністр культури України Оксана Білозір, міністр юстиції Роман Зварич і нещодавно здивував Президент України Віктор Ющенко.

Другою тенденцією погіршення свободи слова, на думку директора інституту масової інформації, є сваволя судової системи щодо справ за участю журналістів.

Не оминув Сергій Таран останні події з сином Президента України Андрієм.

Сергій Таран

В розвинених демократіях нікому не спадає на думку, якщо життя публічних осіб стає предметом журналістських розслідувань, то це є ненормальним, це є чиїмось політичним замовленням.

В Україні теж ніхто не говорив, що приватне життя Віктора Ющенка має залишитися приватною справою. Бо, власне, з цією сім’єю він стояв на Майдані Незалежності, з цією сім’єю він приймав присягу на вірність народу України, але з’ясувалося, що якщо журналісти пишуть, що щось не так добре в побуті сім’ї Президента, то це відразу стає приватною справою.

Поки виконавча влада не знає, яким чином реагувати на незалежні розслідування незалежних медіа, особливо влада чинить тиск на журналістів.

Власне, зараз виявилося так, що судова влада, фактично, є ніким не підконтрольною владою, і вона в тих справах журналістів демонструє чудеса сваволі.

Віктор Міняйло

Це говорив директор Інституту масової інформації Сергій Таран.

А про чудеса сваволі українських суддів розповів журналіст Олег Єльцов. Він має сплатити 15 тисяч доларів за передрук на сайті “Україна кримінальна”, який, до речі, вже йому не належить, статті Романа Купчинського з сайту української служби Радіо “Свобода”. Говорить Олег Єльцов.

Олег Єльцов

Судова гілка влади вже давно не є гілкою влади, це у всякому випадку комерційна структура, і саме кілери свободи слова сидять в суддівських мантіях і роблять свої справи.

На своєму досвіді я переконався в цьому і за часів Кучми, і зараз я цієї думки не змінюю. Я думаю, що все стало набагато гірше. Нова влада півроку замість того, щоб займатися популістськими заявами, розганяти ДАІ, щось там обіцяти, давно вже пора почати реформувати судову гілку влади.

Віктор Міняйло

Але не усі українські суди є, як висловився Олег Єльцов, високоприбутковими комерційними структурами. Журналіст газети “Голос України” Сергій Лавренюк усі суди виграв, але влада на його публікації однак не зреагувала.

Сергій Лавренюк

В 2002 році я висловив просто ситуацію з приватизацією відомого такого “Лисичанськнафтооргсинтез”. Було безліч документально підтверджених фактів, які говорили про його незаконність приватизації, словом, тут дуже заплутана схема, дуже багато різних судів, було їх десятки, і вони тривають.

Але питання не в тому. Сьогодні я, власне кажучи, виграв усі суди, сьогодні це означає, що я повністю підтвердив те, що написав у своїх статтях. Очевидно, мала бути якась реакція влади.

При старій може справді не було можливості очікувати її нормально реальної, чекав я реакції нової влади.

Віктор Міняйло

Реакції нової влади Сергій Лавренюк так і не дочекався. Як він зазначив, за свої гроші довів незаконність приватизації, але держава на це не реагує.

І певний підсумок прес-конференції підбив директор Інституту масової інформації Сергій Таран.

Сергій Таран

Коли наші колеги говорили нам про те, що у нас все-таки досі трапляються проблеми зі свободою слова, ми завжди говорили, що ці проблеми зі свободою слова мають оточення Віктора Ющенка, але не сам Президент.

А президент дуже чітко розуміє, що таке свобода солова, яка це важлива складова демократії. Зараз нам немає, чого відповісти на закид міжнародної громадськості, і зараз для міжнародної громадськості ми маємо констатувати, що справді в Україні погіршилася ситуація зі свободою слова.

Віктор Міняйло

Це говорив директор інституту масової інформації Сергій Таран. А британський політик Епох Пауел стверджував, що політик, який скаржиться на пресу, це однаково, що капітан, який скаржиться на хвилі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG