Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Ющенко – власник Помаранчевого бренду: це зрада революції чи її захист?


Мар’яна Драч


Прага, 2 серпня 2005 - Син Президента України має авторські права на всі бренди, які використовували під час Помаранчевої революції. Ця заява колишнього представника штабу Віктора Ющенка, а нині заступника голови Державної податкової адміністрації Миколи Катеринчука викликала значний резонанс в Україні. Оглядачі запитують, на яких підставах син Ющенка здобув таке право? Кажуть і про мільйони доларів, які коштує Помаранчевий бренд.

Коли Микола Катеринчук заявив про те, що син Ющенка має право на всі бренди, які використовувалися під час Помаранчевої революції, то він захищав Андрія. Під час інтернет-чату на сайті "Корреспондент" Катеринчук назвав провокацією скандал довкола дорогого автомобіля сина президента і додав, що якщо хтось рахує доходи Андрія, то має врахувати те, що він є власником брендів революції.

Російська газета "Коммерсант" поцікавилася у фахівців, скільки це може коштувати. Представник одного з рекламних холдингів сказав, що йдеться про сотню мільйонів доларів. Микола Катеринчук сам конкретної суми назвати не зміг, але визнав, що це великі гроші і додав, що символікою революції цікавилися на Заході і багато дизайнерів європейського рівня.

Як автора рекламної кампанії Віктора Ющенка українській громадськості представили президента фонду "Український вимір" Ярослава Лесюка. Нині пан Лесюк є членом президії ради "Народного союзу Наша Україна." Як же так сталося, що він - автор ідеї, а її власником став син Президента?

Ярослав Лесюк

Були вибори, на них працювало дуже багато людей. Я займався розробкою стилю кампанії. Це було для Ющенка, для того, щоб перемогти, для справи, не було жодних комерційних ніяких аспектів.

Катеринчук був, так само як і я, заступником начальника штабу, але з питань юридичних. Він це зареєстрував. Я не знаю, як це точно було, яким чином. Це було зареєстроване, щоб захистити бренд. Врешті-решт, це нам допомогло в певних моментах, коли використовувався наш бренд проти нас.

Коли вибори закінчено, то власником бренду став Ющенко. З цього приводу що треба сказати? Розумієте, ніхто не посягав на моє авторство. Був би інший кандидат - був би інший бренд. Вся ця символіка була розроблена для Ющенка, для його перемоги, розкручена завдяки Ющенку. Не було б Ющенка - не було б бренду.

Тому, якщо говорити так, то власником цього може бути тільки Віктора Андрійович, чи його донька, чи його син.

Мар’яна Драч

Тобто Ви вважаєте, що це нормально, якщо донька чи син?

Ярослав Лесюк

Розумієте, якщо б хтось сказав, що це він розробляв, а не я, то я б міг мати якісь претензії. Коли стоїть питання бренду, то його володарем може бути тільки Ющенко.

Мар’яна Драч

Скажіть, будь ласка, чи відомі Вам приклади, коли політичний бренд реєстрували на родича політика?

Ярослав Лесюк

Я про це не знаю, але знаю, що бренд мусить мати власника. В даному разі етично, морально, по-справедливості власником може бути тільки Віктор Ющенко, а якщо передає сину - то це його право.

Мар`яна Драч

А Ви можете уточнити перелік символіки, яку розробили?

Ярослав Лесюк

Під символікою ми розуміли: на тлі жовтогарячому, що стало тлом прапора, використовувалася підкова зі знаком оклику, плюс девіз кампанії "Так!," "Так Ющенко!," "Вірю, знаю, можемо!" Все, що стосується стилю і центрального месиджу.

Мар’яна Драч

Інформація про те, що син Ющенка став власником Помаранчевого бренду обурює відомого соціолога Ірину Бекешкіну.

Ірина Бекешкіна

Якби людям, які мерзли на Майдані, які витрачали своє здоров’я, свій час і багато хто свої гроші, сказали, що на цьому хтось буде після виборів заробляти, що цей хтось це буде син Ющенка, за якого вони стояли на площі, я думаю, що значна частина площі дуже швидко розійшлася б.

Я вважаю, якщо це правда, то це є зрада революції. Це приблизно те ж саме, якби у Леніна були діти і вони приватизували серп і молот. Тобто це абсолютно речі неприпустимі.

Мар`яна Драч

Гасла, які стали гаслами Помаранчевої революції, не належать Майдану, зауважує у розмові з радіо "Свобода" політолог Олег Медвєдєв, який був радником Віктора Ющенка під час передвиборчої кампанії:

Олег Медвєдєв

Гасло “Так,” рівно як і помаранчевий прапор, як прапор передвиборної кампанії Ющенка, були оприлюднені більше ніж за рік до виборів, наскільки я пам’ятаю, десь на межі літа та осені 2003 року.

Якщо є такий підтекст, що “Так” – це власність Майдану, це неправильно. Вибачте за тавтологію, так, Майдан його підхопив, але це гасло мало більше ніж річну обкатку перед тим, як воно потрапило на Майдан.

Після Майдану з’явилося багато людей, які намагалися і досі намагаються паразитувати на бренді "Так" - включно з випуском горілки. Тому я вважаю цілком виправданим кроком, що були застережені певні авторські права. Перші випадки в Україні, коли фізичні особи почали реєструвати авторські права на політичну символіку, мені відомі з 2001 року. Мар`яна Драч

Хто ж заробляє на Помаранчевому бренді? Прес-секретар президента, яка підтвердила, що права на нього має родина Ющенка, водночас наголошує, що в жодному разі не йдеться про комерційне використання. Але Ірина Бекешкіна бачить тут суперечність між заявами чільних українських посадовців, адже Микола Катеринчук спершу пояснював, що саме завдяки правам на символіку Ющенко молодший може не рахувати копійки

Ірина Бекешкіна

Хтось із них , м’яко кажучи, каже неправду. І такі неузгодженості, тобто коли одна людина каже одне, а інша – друге, дуже часто, надто часто зустрічаються, коли йдеться про скандал із сином Ющенка.

Мені здається, що людина, яка є другою людиною в Податковій інспекції, якщо вона каже про походження грошей Ющенка-молодшого, то вона знає, що каже, принаймні мені так здавалося. Це по-перше.

І по-друге, питання журналістів щодо походження коштів Ющенка-молодшого так і зависли в повітрі, тобто ніхто не пояснив, звідки 19-річний син може заробляти такі кошти.

Мар`яна Драч

Тим часом на Майдані торгівля помаранчевими атрибутами триває і далі. Купуй що хочеш, аби були гроші і бажання.

Продавщиця з Майдану

Футболки, кепки, брелки ще були, а зараз уже немає. Підкови є. Найдешевше - значки з Помаранчевою революцією: по 4 гривні, найдорожче – прапор за 200 гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG