Доступність посилання

ТОП новини

Житло в Угорщині: мрії і реальність.


Василь Плоскіна

Угорщина, 8 серпня 2005 – Ринок нерухомого майна в Угорщині набрав нових обрисів після вступу цієї країни до Євросоюзу. Передусім це позначилося на цінах, які за останні 6 років зросли на старе житло майже втричі, стрімко випереджаючи ріст заробітної плати пересічного угорця. Не набагато привабливішою виглядає ситуація з отриманням пільгових кредитів у банку. Уряд намагається вплинути на неї за допомогою різноманітних соціальних програм, втім, не завжди успішно.

Дефіциту житла як такого в Угорщині не спостерігалося навіть за комуністичних часів. Молоді подружжя могли відносно безпроблемно отримати безпроцентний кредит від держави, який легко погашався з народженням другої і третьої дитини. Років 30 тому тут розгорнули масштабне будівництво панельних багатоповерхових будинків, які й досі “прикрашають” ландшафт угорських міст. Цікаво, що квартирні помешкання в таких домах коштують зараз від 40 і більше тис. американських доларів, тобто зовсім недешево як на товщину гаманця пересічного угорця. Нагадаю, що середньомісячна зарплата тут становить приблизно 660-700 дол.

Однак не слід забувати і про будівництво нових житлових будинків, яке останнім часом ведеться досить, як говорили раніше, ударними темпами, адже на ньому можна заробити непогані гроші, враховуючи те, що в деяких сферах економіки країни, наприклад, банківській, електронній, торговельній та деяких інших, де в основному можна знайти багато філій відомих мультинаціональних компаній, персонал заробляє до 2 тис. дол. на місяць. Щоправда, стільки може коштувати зараз один квадратний метр нового сучасного житла в Будапешті.

Не всі угорські громадяни, звісно, можуть бути банкірами, депутатами парламенту, успішними менеджерами, артистами, спортсменами. Переважна більшість угорців мають не дуже великі доходи. Уряд намагається допомогти таким людям, гарантуючи їм більш чи менш пільгові кредити на придбання житла. Однак, як кажуть деякі молоді подружні пари, поняття “пільговий” є дуже відносне. Іноді, щоб виплатити цей кредит, таки доводиться затягувати пасок. Кожний викручується при цьому як може. Чимало угорців їде за кордон на заробітки, комусь допомагають грішми батьки.

А є ще така цікава форма. Деякі муніципалітети орендують квартири приватних власників, щоб дочасно поселити в них, скажімо, незаможних жильців. Господарі житла при цьому не отримують квартплату у звичному розумінні цього слова. Натомість у кінці фінансового року податкова служба списує їм певні суми з річного податку.
XS
SM
MD
LG