Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація міст України і громад збиралася в Одесі.


Петро Каландирець

Президія засідання Асоціації
Одеса, 8 серпня 2005 - Учасники засідання розглянули проект концепції децентралізації влади в Україні і розвитку місцевого самоврядування, яка була підготовлена партією „Єдність” спільно з Асоціацією.

За словами голови української партії „Єдність”, секретаря Київської міської Ради Володимира Ялового, головною метою запропонованої концепції є „децентралізація влади шляхом перерозподілу фінансових і адміністративних повноважень на користь регіонів. Для досягнення фінансової самостійності регіонів пропонується перерозподілити не менше 50 % бюджетних коштів через місцеві бюджети. Для досягнення адміністративної самостійності пропонується наступного року ліквідувати районні державні адміністрації і передати їхні функції районним радам, змінити статус обласних державних адміністрацій на органи реалізації координаційних функцій виконавчої влади. Серед інших заходів – проведення виборів в органи місцевого самоуправління у 2006 році за вже звичною мажоритарною системою”.

Володимир Яловий наголосив, що адміністративно-територіальна реформа необхідна нинішній Україні. Але, на відміну від проекту, запропонованого Романом Безсмертним, концепція Української Партії „Єдність” містить у собі інший підхід: вислухати думку регіональних еліт і з урахуванням їхніх побажань запропонувати остаточний варіант адміністративно – територіальної реорганізації.

Голова партії „Єдність”, секретар Київської міської Ради вважає, що і сьогодні в Україні часто порушують права місцевого самоврядування.

Володимир Яловий
Володимир Яловий: „На жаль, тривають спроби тиску на місцеві органи влади. Переведення деяких проблем центральної влади на місцевий рівень стало сумною реальністю. Сьогодні чимало політиків наголошують, що у багатьох наявних проблемах винні саме місцеві органи влади, мери міст, місцеві депутати. Ми вважаємо, що це неправильний підхід. Треба крокувати правовим шляхом і розширити права, можливості територіальних громад, законодавчим чином збільшити їхні фінансові можливості. Нам здається, що це єдиний правильний шлях”.

Віце-президент Асоціації міст України і громад Мирослав Питцик назвав адміністративну реформу в Україні „єдиним шансом порятувати економіку в регіонах. Якщо запрацює муніципальна економіка, це будуть додаткові робочі місця, зростатимуть матеріальні можливості людей. Необхідно звернути особливу увагу і на проблему майбутнього розвитку українських міст. Не інакше як трагедією я можу назвати той факт, що Одеса не має додаткових земель для розвитку. І це за умови, що таке місто як Одеса має реальний економічний вплив в радіусі 50 кілометрів”.

Асоціація міст України і громад та партія „Єдність” запропонували перші 12 кроків на шляху до реалізації адміністративної реформи. Пропонується внести зміни до Конституції, надавши можливість синхронізувати місцеве самоврядування з Європейською хартією; ухвалити Закон „Про комунальну власність” та „Про місцеві податки і збори”, передбачивши двовідсотковий податок на продаж на певній території і використання його в інтересах місцевої громади.

Серед пропозицій є і негайне ухвалення Закону „Про муніципальну міліцію”, слід також внести зміни до бюджетного кодексу. Автори концепції вважають, що нині не є можливим вирішувати проблеми багатьох міст і сіл України у столиці.

„Чимало проблем можна вирішувати на місцях. Але для цього необхідне бажання центральної влади і дозвіл на це з боку Києва”, - вважає Володимир Яловий.

В інтерв’ю радіо „Свобода” Віце-президент Асоціації міст України і громад Мирослав Питцик позитивно поставився і до перспектив проведення „політичної реформи”.

Мирослав Питцик: „Вона дійсно на часі. „Політична реформа” надасть Верховній Раді можливість мати більш реальний вплив на виконавчу владу. Нині Президент повністю формує виконавчу владу і ви бачите, що кадрова політика бажає бути кращою. За статистикою, останнім часом уже звільнені 62 голови районних адміністрацій, які три місяці тому були призначені. Це нонсенс. Ніхто не радився з приводу цих призначень з територіальною громадою чи районною Радою. Спрацювала „партійна доцільність” і маємо тепер біду. Влада на місцях ще більше дискредитує центральну владу, ніж це відбувається за рахунок помилок уряду”.

Мирослав Питцик позитивно поставився до кроків, які робить нова влада в Одесі. За його словами, він мав спілкування з мешканцями міста, які свідчили, що відчувають зміни на краще, що з’явився господар, який дбає про місто. “Під час прогулянки вулицями Одеси я теж побачив, що з приходом Едуарда Гурвіца місто змінюється - на радість одеситам і гостям міста”.
XS
SM
MD
LG