Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко.


Марина Пирожук























Аудіозапис програми:

Київ, 7 серпня 2005 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, в ефірі програма “Час пік”, це спільний проект “5 каналу” та радіо “Свобода”. Сьогодні з Вами працюватиму я, Марина Пирожук.

А гостем нині нашої програми є прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Пане прем’єр-міністр, я Вас вітаю, гарно виглядаєте. Ви вже десь встигли відпочити? Чи урядові клопоти заважають Вам це зробити?

Юлія Тимошенко

Доброго дня. Я дійсно не планую відпочивати в цьому році, тому що надто багато роботи, і викроїти час для відпочинку – це надто велика розкіш для мене.

Марина Пирожук

Цього тижня уряд відзначив перше півріччя своєї діяльності, своєї роботи. Про проблеми та здобутки урядової команди ми, власне, і говоритимемо з нинішньою гостею.

Пані прем’єре, 100 днів роботи уряду досить ретельно і активно аналізували аналітики, преса. Півріччя роботи Вашої команди, здається, набуло вже великого інтересу, чи не так?

Юлія Тимошенко

Дійсно, обговорювали дуже жваво. Власне, уряду є чим пишатися за перші півроку роботи.

Марина Пирожук

Гаразд, про це і говоритимемо. Чим уряд може похвалитися за цей кавалок часу? Які здобутки Ви б назвали знаковими і такими, які є супер-важливі для України і для громадян?

Юлія Тимошенко

Якщо розділити політичні інтриги окремо, коли багато розповідають про те, як невдало і хто працює, це завжди було і буде, це політична конкуренція, а залишити тільки чистий залишок від того, що зробив уряд...

Марина Пирожук

Давайте спочатку про досягнення, а потім про інтриги...

Юлія Тимошенко

Так, абсолютно.

Ми виділили 12 основних показників, по яких ми можемо абсолютно з відчуттям гордості звітувати перед суспільством і перед світом.

Це, по-перше, реальний валовий внутрішній продукт. Ми зросли на 4% в динаміці. Але, якщо порівняти абсолютне зростання валового внутрішнього продукту в минулому півріччі і зараз, то в минулому півріччі 143,7 мільярди ми приростили, а зараз – 173 мільярди за перше півріччя.

Тобто на 20,3% більше ВВП в абсолютному виразі ми змогли в ці важкі півроку, коли ще частина виборів лунала, практично, всі ці політичні конфлікти, перебудова влади, 15 чи 18 тисяч нових чиновників, і все рівно ми спрацювали значно ефективніше.

Я можу сказати, що обсяг промислового виробництва зріс на 5%, при чому такі галузі, наприклад, як виробництво деревини. Ви знаєте, що в нас це суттєва галузь, на 20% зростання.

Харчова промисловість – на 14%, целюлозно-паперова – 13%, хімічна і нафтохімічна – 13% зростання. Тобто всі достатньо високі динаміки, і роздрібна торгівля, що завжди є динамічним показником. Як живе країна? Це роздрібна торгівля, на 19,8%.

Я можу сказати, що по всьому полю, за який показник не візьмись. Наприклад, реальні доходи населення: вперше за всі роки ми показали на 26% вище реальні доходи при тому, що інфляція у нас знаходиться в запланованих межах.

Марина Пирожук

Яку б Ви оцінку самі собі поставили, власне, за цей період?

Юлія Тимошенко

Знаєте, я можу сказати, що прекрасному межі немає. Мені хотілося б, щоб ми просто за день вирішували сотні питань. Можу сказати, що уряд спрацював добре, я б сказала, дуже добре за цей час.

Наприклад, така тема, як легалізація і детінізація. Багато про це говорили, що в нас цілий сектор є в тіні. Так я просто хочу звітувати однією конкретною цифрою. Ми вивели з тіні і, практично, вирішили соціальне питання за рахунок 19 мільярдів гривень. 19,3 мільярдів гривень, якщо точно, – це те, що додатково ми принесли до бюджету, порівняно з минулим роком. І, безумовно, це в півтора рази більше, ніж в минулому році.

Марина Пирожук

А чи були серйозні помилки в роботі уряду, чи могли б Ви їх назвати?

Юлія Тимошенко

Я думаю, що важко назвати це помилками. Це, швидше, неспрацьованість команди.

Марина Пирожук

Гаразд, назвемо це прорахунками...

Юлія Тимошенко

Ні, я б назвала це просто неспрацьованістю команди.

За останні 10 років не було такого, щоб одночасно мінявся весь уряд. Не було такого, щоб одночасно мінялися всі губернатори. Прийшли нові люди, їм потрібно просто відчути стиль один одного, побудувати концепції, які сприймаються всіма.

Мені здається, це просто був період такого великого організаційного перетворення. Як наслідок – могли бути там і якісь трохи метушливі речі з боку окремих міністерств, областей в цілому...

Марина Пирожук

А що заважає, власне, вам у команді згуртуватися, стати єдиною командою?

Юлія Тимошенко

Я думаю, що більшість людей, які прийшли в уряд, які взагалі прийшли до влади – це є публічні політики, це є політики амбітні, кожен з яких робить свій власний імідж в країні, кожен намагається показати товар обличчям. Власне, такі зіткнення амбіцій, мені здається, це те, що заважає працювати.

А зараз я вже бачу, що ...

Марина Пирожук

Чи можна цю проблему врегулювати?

Юлія Тимошенко

Так, безумовно.

Марина Пирожук

Пані прем’єре, діяльність уряду була позначена і внутрішніми конфліктами. Яка причина, природа, на Ваш погляд, цих конфліктів, цих скандалів? Що захищали урядовці у цих сварках передусім? Національні інтереси чи може якісь свої бізнесові?

Юлія Тимошенко

Я думаю, що є дві фундаментальні причини протистоянь в команді однієї влади. Перше протистояння – це те, що все ж таки команда політично-коаліційна, це різні політичні сили, з різними рейтингами, з різним баченням, як проводити виборчу кампанію.

Це є і соціалісти, які є членами урядової коаліції, і “Народна партія”, яку очолює Литвин, який частково приймає участь у владі, “Наша Україна” і блок, який я очолюю.

Я можу сказати, що досі ще не формалізовані наші політичні стосунки на наступні парламентські вибори. Тобто нема формального документу, як, хто і якими блоками рухається до виборів.

Марина Пирожук

Це не заважає роботі уряду?

Юлія Тимошенко

Безумовно, заважає. Тому що, наприклад, якщо соціалісти йдуть окремо, як вони декларують, то, безумовно, вони – конкуренти. Це значить, що на парламентських виборах це буде конкурентна боротьба, а конкурента, як відомо, треба тримати постійно в стані бойової готовності.

Те, що стосується команди, яку я очолюю, і Президента України, тобто я і Президент, то моя позиція абсолютно послідовна, і моя позиція абсолютно є впевнена.

Марина Пирожук

Ми ще про це поговоримо.

Юлія Тимошенко

А друга складова – Ви абсолютно праві в тому, що у владу прийшли люди з різною метою, навіть знаходячись в одній команді.

Частина людей прийшли з яскраво вираженими бізнес-інтересами. І влада, як завжди, як трамплін для того, щоб зробити потужний бізнес, сісти на фінансові потоки, як кажуть, є такий сленг “сісти на потоки”.

А друга частина команди прийшла дійсно будувати країну, яку замовили нам на цих колосальних виборах, які так важко проходили.

Марина Пирожук

А Ви б могли назвати людей, персоніфікувати тих власників, які прийшли поправляти свої бізнесові справи?

Юлія Тимошенко

Ви знаєте, мені здається, безумовно, в колах політиків всі ці прізвища відомі, тут нема з цим проблем. Але я маю високу відповідальність за кожне слово, яке я кажу, тому мені було б не коректно просто виконувати функції прокурора чи СБУ, чи слідчих, і називати людей, які замість політики займаються бізнесом. Я думаю, що це не моя справа.

Марина Пирожук

Пані прем’єре, на останній прес-конференції Ви сказали, що на ажіотажі, наприклад, з цукром зацікавлені ті, хто хоче показати уряд слабким. Ви вже частково дали відповідь на це запитання.

Хто хоче показати уряд слабким, знову ж таки?

Юлія Тимошенко

Ви можете спостерігати за політичним полем. До речі, дуже цікаво, я хотіла, щоб люди, які вже дуже добре розуміються на політиці, після всіх подій, пов’язаних з помаранчевими майданами, з блакитними майданами на минулих виборах, щоб просто спостерігали, як воно рухається.

Зрозуміло, що зараз критикувати уряд за ціни на цукор будуть саме ті, хто не дав прийняти закон про нормальне забезпечення ринку цукру. І це буде дуже добре видно, хто нападає на уряд – це якраз ті люди, які відчувають нас конкурентами, які хочуть, щоб в суспільстві було чим гірше, тим краще.

Тому що їх мета - не дати суспільству результат, а показати недолугість влади, нездатність влади, нездатність формувати політику, досягати результату...

Марина Пирожук

А чи йдеться тут про представників соціалістичної партії, яка делегувала своїх представників до уряду?

Юлія Тимошенко

Власне, я чую останнім часом, і вчора чула, такі жорсткі критичні зауваження на бік уряду, що уряд сьогодні почав завозити дефіцит, який склався на ринку цукру по імпорту, тому що ми мусимо імпорт завозити, коли є дефіцит і цінові скачки. Це цукор-сирець, мається на увазі.

Але я хочу повернутися до голосувань в парламенті, коли соціалістична фракція майже в повному складі голосувала за завезення цукру-сирцю на територію України в 2003 році, в 2004 році взагалі бюджетом.

Марина Пирожук

Цього разу вони не голосували за це.

Юлія Тимошенко

А цього разу навіть на голосування цей закон не поставили в парламенті.

Тому я хочу сказати, що віртуозність тіньової політики в тому, щоб спочатку заблокувати прийняття вірного рішення, а потім показати, що от бачте, як воно все погано виходить. І на цьому зробити подвійний політичний дивіденд собі.

Але я хочу сказати, що це не вдасться робити з нашим урядом, з нашої владою, тому що питання з цукром ми вирішили, фактично.

Марина Пирожук

Пані Тимошенко, Ви казали, що уряд ніколи не піде проти національного виробника, це продовжуючи тему цукру. Ми може цьому багато уваги приділяємо, але тим не менше, уряд зробить все можливе, аби врегулювати ціни на цей продукт уже найближчим часом і ринковими методами.

Чи можна очікувати, що ціна на цей продукт впаде уже в досяжній перспективі?

Юлія Тимошенко

Так, я думаю, що тиждень-два.

Я хотіла б зараз звернутися, в першу чергу, до виробників цукру, до господарчих підприємств, які вирощують цукровий буряк. Я хочу, щоб ви почули, що ціни на цукор будуть абсолютно ринковими, вони будуть давати цукровій галузі не менше 70% рентабельності, не менше.

Я для порівняння скажу, що сьогодні машинобудування - максимум 10% рентабельності, в металургійній галузі, коли впали ціни на металургійну продукцію в світі – це максимум 30-40%. Я можу сказати, що в хімічній галузі - це теж 30-40%, а цукрова галузь разом з вирощуванням буряків буде мати 70% рентабельності.

Тому ми думаємо про виробників. Уряд ніколи не стане на якусь одну сторону чи виробника, чи споживача, ми завжди будемо шукати гармонійну лінію. Я хочу просто, щоб ніхто ні в які спекуляції не вірив.

Ми повернемо ціни до того періоду, коли почалася спекуляція, явна спекуляція на ринку цукру.

Марина Пирожук

Пані прем’єр, останнім часом представники опозиції, окремі економісти і навіть радник Віктора Ющенка пан Нємцов заговорили про серйозну соціально-економічну кризу, яку очікують восени. Чи є підстави для таких розмов?

Юлія Тимошенко

По-перше скажу, що абсолютно немає. Я хотіла просто, щоб люди, які спостерігають за всім цим інформаційним полем, щоб вони звикли до того, що в політиці все структуровано. Політичний конкурент обов’язково наймає політолога, експерта, ту людину, яка, скажімо так, чернить конкурента. Це добре відлагоджена система.

Я хочу це відділити просто від чесних журналістів, аналітиків, політологів. Таких теж достатньо. Але коли іде така чорна пропаганда, то за цим можна точно абсолютно впевнено бачити замовну політику.

Марина Пирожук

Тобто Ви це кваліфікуєте як маніпуляцію?

Юлія Тимошенко

Безумовна маніпуляція свідомістю людей. Безумовно, намагання принизити сьогодні нову команду. Але я можу Вам сказати, що ми сподіваємось на те, що все ж таки ми налагодимо життя таким чином, що люди будуть результат відчувати, а це набагато важніше, ніж будь-які брудні промови.

Марина Пирожук

Відомо, що український уряд планує провести переговори з Росією з питань постачання газу до України. Ви наголошували, що Україна на цих перемовинах поводитиметься гідно. Цього разу, що Ви мається на увазі?

Юлія Тимошенко

Мається на увазі, що за останніх приблизно 2-3 роки в системі забезпечення України газом, в системі спілкування з Росією, без приниження Росії. Росія захищає свої національні інтереси. Тут потрібно віддати цьому належне. Але українське вище керівництво, в тому числі і президент країни колишній, я маю на увазі Кучму, в тому числі і керівник НАК “Нафтогазу” Бойко просто брутально здали національні інтереси України.

Україна сьогодні пожинає плоди цього. А плоди – це просто колосальні обсяги газу, які були за безцінь віддані в розрахунок за борги України, там, де була зовсім інша процедура передбачена. Внаслідок цього є певні проблемні питання забезпеченням газом в самі критичні періоди.

Марина Пирожук

Україна буде отримувати цей продукт за світовими цінами?

Юлія Тимошенко

У нас є до 2013 року з Росією підписана угода, яка говорить про те, що обсяг транзиту, який ми здійснюємо для Росії через територію України, російського газу в Європу заміщують, замінюються на обсяг природного газу російського. Тобто вони не грошима нам за транзит платять, а газом. Це значить, що баланс наш в принципі є забезпеченим, і ніяких проблем не існує, але просто велику частину газу подарували.

Я от якраз хочу сказати, що уряд створив своїм розпорядженням сьогодні спеціальну групу для переговорів високого рівня. Ця група буде їхати на наступному тижні в Москву для того, щоб практично полагодити всі проблеми. Я впевнена, що шанс полагодити є.

Марина Пирожук

Пані Тимошенко, Ви на останній прес-конференції сказали, що політика не стала чистішою в України і, що її важко відділити від економіки. Чи посилиться ця боротьба і всі ці суперечки під час самої вже виборчої кампанії? Чи зміниться тоді природа цих скандалів? Хто з ким сперечатиметься, на Ваш погляд, і за що? За місце в парламенті, це зрозуміло.

Юлія Тимошенко

Всі політичні сили, які окремо підуть на виборчу кампанію парламентську, а вона вже, вважайте, почалася, тільки приїдуть депутати з канікул, то це якраз і буде, скажемо, “ристалище”, де ...

Марина Пирожук

А боротьба за депутатський мандат цього разу буде жорсткою, як прогнозують деякі аналітики?

Юлія Тимошенко

Безумовно, між партіями, між блоками, які будуть конкурувати на парламентських виборах буде дуже така важка боротьба. Так як зараз це все бачиться, то це знову дуже брудна боротьба.

Марина Пирожук

Пані прем’єр, Ви маєте досить високий рейтинг популярності серед населення. Чи будете використовувати свій рейтинг як серйозний аргумент при обговоренні, скажімо таких питань, як утворення різних блоків, альянсів, коаліцій, при розгляді питання розподілу квот?

Юлія Тимошенко

Власне кажучи, я можу сказати, що переговори відносно всіх коаліційних речей, безумовно, буду вести з президентом країни. Я переконана в тому, що ми сформуємо разом партійний список, і центральний, і регіональний, і будемо йти як єдина команда.

Марина Пирожук

Ви вже визначилися особисто в цьому сенсі?

Юлія Тимошенко

Безумовно. Я буду з президентом плече-в-плече. Я хочу його підтримати в важкому завданні наведення порядку в Україні. Я не хочу ніяких протистоянь.

Марина Пирожук

А деякі експерти вважають, що Вас намагаються втягнути в ці політичні союзи чи коаліції аби своїм рейтинговим іменем витягнути в парламент все президентське оточення, навіть серед них тих, хто не дуже Вам симпатизує. Як Ви ставитесь до таких тверджень? Чи готові Ви на таке?

Юлія Тимошенко

Я думаю що ми будемо з президентом вести глибоку дискусію відносно того як мусить виглядати список. Але я твердо знаю, що президент хоче бачити чистоту в політиці, він хоче бачити команду, яка дійсно іде служити Україні.

Безумовно, завжди бувають помилки. Не можна без помилок, це не реально, тоді не людина буде, а машина. Тому ми будемо намагатися зібрати команду таку, яку сприйме суспільство, список, де не буде відторгнень, де буде повна підтримка. Я думаю, що досвід і у президента і у мене як формувати команду вже все ж таки склався.

Марина Пирожук

Ви часто бачитися з президентом?

Юлія Тимошенко

Достатньо часто.

Марина Пирожук

Про що ви говорите, крім цього питання?

Юлія Тимошенко

Насправді, завжди мало часу. Скільки б часу президент не відводив, то завжди мало часу полагодити всі питання, які потребують все ж таки оцінки президента і певного погодження з президентом.

Але можу сказати, що завжди присвячуємо ці години, які ми працюємо разом, концептуальному обговоренню реформування тих чи інших галузей. Це дуже є важливим.

Я можу сказати, що ми багато чого відчуваємо з ним спільно у баченні. Знаю, що поступово ми сформуємо команду, яка буде монолітною.

Марина Пирожук

Пані прем’єр, а які у Вас наразі стосунки з Петром Порошенком?

Юлія Тимошенко

Ми різні гілки влади. Уряд працює в системі виконавчої влади. Ми перетинаємось лише на засіданнях РНБОУ, які веде президент.

Марина Пирожук

Ви перетинаєтеся дружньо?

Юлія Тимошенко

По крайній мірі, не б’ємося.

Марина Пирожук

А з Романом Зваричем?

Юлія Тимошенко

До речі, зараз ми знайшли порозуміння в усіх професійних питаннях. Роман Зварич мені дуже допомагає. Це без перебільшення. Він дійсно намагається віддати всі сили, щоб концепти, які напрацьовує уряд, ставали реальністю.

Можу сказати, що за НФЗ він, як керівник Мінюсту, бився щиро. Це значить, що результат ми отримаємо.

Марина Пирожук

Але ж ми маємо іншу інформацію. Преса писала про війни довкола НФЗ. Згідно з цих матеріалів Петро Порошенко, нібито лобіює інтереси Пінчука і групи російських бізнесменів, яким зять Кучми формально вже продав цей завод, і що внаслідок цього пан Порошенко має отримати контроль над телеканалом “Інтер”. В цих же публікаціях згадують і Вас, що Ви нібито за повернення цього заводу державі маєте отримати бонус у вигляді симпатії до Вас з боку телеканалу “1+1”. Як би Ви це прокоментували? Це плітки, чи щось за цим є?

Юлія Тимошенко

Ви знаєте, я мрію про те, коли наступить такий унікальний момент в Україні, що за дотримання державних інтересів хтось буде платити якісь бонуси. Тому що сьогодні всі борються за приватні інтереси.

Я можу твердо сказати, якщо ВСУ буде приймати правове рішення, то 51% власності найпотужнішого підприємства металургійного, яке належить сьогодні зятю Кучми, буде повернуте державі. І я сумніваюся, що хтось за це сьогодні якісь бонуси заплатить. І потім цей 51% відразу йде на конкурс, і він буде приватизуватися абсолютно в чесній прозорій моделі.

В чому мій інтерес? Та мій інтерес в тому, якщо це станеться в цьому році, бюджет отримає додатково 2,5 мільярда гривень реальних грошей, які ми можемо, наприклад, спрямувати на погашення заощаджень, які люди чекають вже 14 років.

А з іншого боку, якщо, наприклад, під якимось тиском, під якимись впливами, під якимись пригнобленнями суд, незважаючи на правові підстави, передасть це в приватні руки Пінчука, тоді Пінчук отримає півмільярда доларів за красиві очі і за те, що його хтось лобіює у високій владі.

І мені дуже прикро, що лобізм таки існує. Мені дуже прикро, що люди, які стояли на майданах, зараз, практично, працюють на тих людей, які незаконно отримали цю власність, які борються сьогодні проти того, щоб держава повернула свою власність. Мені прикро на це дивитися і боляче, що йде така закулісна мерзотна гра.

Я сподіваюся, що все ж таки потужне правосуддя у нас в країні народжується, я вірю в те, що рішення буде правовим, і комбінат Нікопольський феросплавний буде повернутий державі.

Я ще раз хочу нагадати, що або півмільярда доларів Пінчуку, якому російські бізнесмени платять ці гроші “кешем”, як вони кажуть, або 2,5 мільярди - бюджету країни.

Це є терези, на яких сьогодні зважуються участі всіх діючих осіб.

Марина Пирожук

Пані прем’єр, Ви згадували Майдан. Публікації в пресі вказують, що серед інтелектуальної, наукової і, може, медійної еліти відбувається певне розчарування діями нової влади. А чому це відбувається, по-Вашому? Як би Ви це пояснили?

Юлія Тимошенко

Мені здається, що, по-перше, очікування дійсно колосально високі. І це правильно, так і мусить бути. По-друге, це окремі люди просто, які, незважаючи ні на що, відверто, цинічно, прагматично псують надії людей, досягаючи своїх абсолютно корумпованих інтересів.

А з іншого боку, я вірю в те, що, наприклад, Президент і я як прем’єр-міністр не розтратимо довіру людей. Тому що я, наприклад, не можу собі докір дати, що я щось не допрацьовую, я просто багато чого роблю.

Марина Пирожук

Дякую, пані прем’єр. Мені підказують, що маємо завершувати програму. Я б хотіла ще одне запитання на останок. Ви визнані однією з найвпливовіших жінок світу, Вас вважають красунею і в Україні, і іноземці. Як Ви самі до цього ставитесь? До речі, коли Ви востаннє плакали?

Юлія Тимошенко

Давненько, не можу плакати, характер такий, що не допускає сліз.

Марина Пирожук

А був у Вас період, коли Ви почувалися найщасливішою жінкою в світі?

Юлія Тимошенко

Так, безумовно. Найщасливішою жінкою я себе почуваю постійно, коли буваю з родиною. Але зараз це буває настільки рідко. Я себе більше почуваю такою гарно налагодженою машиною для прийняття рішень і впровадження їх в життя.

Тому, чесно кажучи, я дуже мало часу приділяю зараз тому, що дійсно є в людському житті. В мене є бажання дати результат. У мене немає “хвилинок”, я Вам можу чесно сказати, у мене є години для сну, але "хвилинок” у мене немає, які я можу розбазарювати.

Надто мало часу, і надто швидко нам доведеться відповідати. Жодна влада в такі короткі терміни не відповідала перед суспільством, всього за рік ми мусимо вийти і сказати. Не через 4 роки, не через 5, а через рік подивитися людям в очі і сказати, що ми зробили.

Я хочу подивитися людям в очі чесно і звітувати чесно, тому часу в мене на інше просто не залишається.

Марина Пирожук

Дякую, пані прем’єр, за те, що знайшли час і прийшли на нашу програму. Наша програма завершується.

Передачу підготувала та провела Марина Пирожук, на все добре.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG