Доступність посилання

ТОП новини

В Україні й далі є високий ризик політичної нестабільності, а цей уряд найбільш реформаторський: британські аналітики.


Олекса Семенченко

Лондон, 8 серпня 2005 - Британський тижневик “Економіст” в останньому числі оприлюднив економічний і політичний прогноз розвитку України на кінець 2005 і на 2006 рік. Видання вважає, що поступові економічних реформ можуть стати на заваді внутрішня боротьба між різними силами в українському уряді, а також брак достатньої політичної підтримки для уряду в парламенті.

“Економіст”, що є впливовим виданням для ділових кіл, відзначає більшу відкритість нового керівництва України в порівнянні з минулим, то ж темпи реформ в економіці мають прискоритися.

Одначе масштаби поліпшення, за прогнозом видання, будуть обмеженні через подеколи неадекватне визначення політики і внутрішню боротьбу в уряді.

Крім того парламентські вибори 2006-го року і плановане зростання повноважень ВР можуть бути значними чинниками стримування. Навіть після тих виборів, на думку часопису, проурядова більшість у законодавчому органі не буде стабільною.

“Економіст” прогнозує гальмування росту валового національного продукту до 5% в 2005-му році і до 4,8% в 2006-му році. На кінець 2006-го року річна інфляція становитиме 9%.

Прогнозується стабільність курсу гривні щодо долара з дуже незначним зміцненням гривні. Позитивне сальдо за поточними операціями, що було рекордним у 2004-му році, дещо знизиться через сповільнення росту обсягів експорту.

У політичній царині “Економіст” вважає, що Президент В.Ющенко і прем’єр-міністр Ю.Тимошенко і надалі співпрацюватимуть у 2005-2006 роках.

Одначе, як підкреслює часопис, ризик політичної нестабільності і неефективності залишається дуже високим. Нове керівництво являє собою нелегку коаліцію різних політичних сил, які часто не мають згоди щодо політики і розподілу повноважень, ці розбіжності можуть далі загостритися з наближенням парламентських виборів і розгорянням дебатів щодо імплементації конституційних змін.

Прогноз є більш оптимістичним у взаєминах України з країнами Заходу. Вони будуть значно кращими, аніж за президентства Л.Кучми, Україна і надалі надаватиме пріоритетну увагу взаєминах з європейською унією.

Незважаючи на вищеназвані проблеми, “Економіст” називає нинішній уряд найбільш реформаторським в історії України. То ж можна очікувати більшого поступу в ключових ділянках економіки, як от приватизація стане більш прозорою, податкова політика більш раціональною, реформа енергетичного сектору поновиться, буде докладено багато зусиль, аби вивести бізнес з тіні.

Але деякі пріоритети уряду британський часопис вважає за хибні, зокрема, намагання послабити олігархів доби Кучми і виграти парламентські вибори 2006-го року входять у потенційне протиріччя з наміром лібералізувати економіку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG