Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську обговорили проблеми освіти.


Іван Костюк


Івано-Франківськ, 10 серпня 2005 - В обласному центрі Прикарпаття обговорили проблеми освіти. В реґіоні не вистачає коштів на зміцнення матеріальної бази загальноосвітніх шкіл і водночас діє надто багато вищих навчальних закладів та їхніх філій.

На Прикарпатті підвели остаточні підсумки минулого навчального року і проаналізували завдання, які стоять перед освітою цього року. Керівник обласного управління освіти та науки Зінаїда Болюк зауважила, що основною проблемою загальноосвітніх шкіл Івано-Франківщини є недостатнє фінансування. Основна частина коштів, які виділяють на потреби освіти, йде на заробітну плату вчителям. Гостро не вистачає грошей на зміцнення матеріальної бази шкіл та ремонт приміщень. Разом з тим депутати обласної ради намагаються виділити максимальну кількість коштів на зміцнення загальноосвітніх шкіл з місцевої скарбниці.

“Я хочу сказати, що в питаннях, які стосуються фінансування установ освіти, я знаходжу повне порозуміння і з депутатами, коли щось треба пролобіювати, і маю підтримку з боку голови обласної держадміністрації Романа Володимировича Ткача”.

Керівник обласного управління освіти та науки наголосила, що, на жаль, зберігається велика різниця між підготовкою учнів сільських та міських шкіл. Внаслідок кращого матеріального забезпечення міських шкіл учні мають змогу здобути більш ґрунтовну та якісну освіту. Як наслідок, значно більше випускників міських шкіл вступає до вищих навчальних закладів.

Як наголосила Зінаїда Болюк, кількість вищих начальних закладів та їхніх філій у реґіоні викликає серйозне занепокоєння. На Прикарпатті зараз діє близько 50 вузів, і незабаром їх буде піддано ретельній перевірці:

“Найголовнішою проблемою зараз буде перевірка якості знань у цих закладах, і акредитація буде проводитись на рівні контрольних зрізів. У вуз прийдуть серед року, проведуть контрольні зрізи, об’єктивні, і після того будуть визначати, чи цей заклад може готувати спеціалістів, чи ні”.

На Прикарпатті цього року на вирішення проблем освіти планують направити чималу суму коштів з обласного бюджету. Зараз розмір виділених фінансів, за словами керівника обласного управління освіти та науки Зінаїди Болюк, уточнюється. Гроші буде спрямовано на ремонт приміщень, закупівлю комп»ютерної техніки, налагодження роботи котелень, безплатні обіди школярам та інші нагальні шкільні потреби.
XS
SM
MD
LG