Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Єхануров - "Цей дощ надовго..."


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 12 серпня 2005 - У місті Нікополі Дніпропетровської області, де добробут жителів суттєво залежить від стану справ на двох найбільших підприємствах – Нікопольському ферросплавному та Нікопольському Південнотрубному заводах, останні події навколо цих заводів, а саме рішення Кабінету Міністрів про реприватизацію ферросплавного та перегляд планів реструктуризації південнотрубного заводу викликали занепокоєння і стурбованість.

На ферросплавному заводі, щодо належності контрольного пакету акцій якого розглядаються справи у судах, ситуація штучно підігрівалася Віктором Пінчуком і корпорацією Інтерпайп. Створені там загони самооборони від незрозуміло кого за відсутністю противника залишилися без застосування. Рішення ж Кабміну про перегляд реструктуризації Південнотрубного заводу, на базі якого у 1995 році були створені кілька закритих акціонерних товариств, які були до того цехами та окремими виробництвами НПТЗ і відкрите акціонерне товариство, викликало у місті шоковий стан. Інтереси нових власників, профспілок, робітників, невизначеність ситуації створили гримучу суміш. Пікети під Кабінетом Міністрів, вихід робітників на вулиці міста, приїзд до дніпропетровської обласної адміністрації делегації менеджерів, профспілок і робітників Нікопольського Південнотрубного змусили голову обладміністрації Юрія Єханурова втрутитися у ситуацію. До Києва був направлений заступник голови обладміністрації Іван Чорнокур з пропозиціями до Кабінету Міністрів і Юлії Тимошенко створити робочу групу з розгляду ситуації на Південнотрубному. У Нікополі 11-го серпня були проведені наради Юрія Єханурова з власниками, менеджерами і профспілковими організаціями підприємств, утворених на базі Південнотрубного заводу, і з профспілковими організаціями ферросплавного заводу.

На короткій пресконференції, проведеній після тих нарад, Юрій Єхануров сказав: “Моя точка зору з приводу подій, які тут відбуваються чи можуть відбутися. – Дуже непроста з юридичної точки зору ситуація. Відверто кажучи я не знаю як можна виконати розпорядження чи постанову Кабінету Міністрів. Тому я буду просити уряд створити робочу групу у складі представників Фонду державного майна, Міністерства промислової політики, обласної державної адміністрації і також представників підприємства, мерії міста для того щоб ми визначилися які існують шляхи вирішення тих проблем, які існують сьогодні на підприємстві. Думаю що це був би єдиний правильний вихід для того щоб зараз заспокоїти ситуацію. Я попросив на нараді зберігати повний спокій і чекати що будуть рішення, буде робоча група. Спокійно розберуться у ситуації. Я так думаю що ті документи, які були представлені на засіданні уряду, не були представлені у повному обсязі. Тому треба щоб розібралися у ситуації. Ми зацікавлені у тому щоб підприємства стабільно працювали і платили податки і хорошу заробітну плату.”

Щодо ситуації на Нікопольському ферросплавному заводі Юрій Єхануров повідомив, що керівники профспілок заводу бажають цивілізованого вирішення проблем, та що підприємство попри тенденції до зниження обсягів виробництва працює стабільно.

Уповноважена керуюча санацією ВАТ НПТЗ Ольга Горбова ознайомила журналістів із ситуацією на підприємствах, утворених на базі Нікопольського Південнотрубного заводу. З них лише ВАТ НПТЗ, 97% акцій якого належать державі, і два його дочірніх підприємства є проблемними і знаходяться на стадії санації. За словами Ольги Горбової у перебігу санації проблеми цих підприємств з заборгованостями з заробітної плати, перед держбюджетом, кредиторами і пенсійним фондом та проблеми з незаконним звільненням 250-ти робітників і з викупом Фондом державного майна акцій у працівників підприємств мають бути вирішені.

Юрій Єхануров вбачає вихід з ситуації не у скасуванні рішень про реструктуризацію підприємства а у приватизації відкритого акціонерного товариства і остаточній приватизації утворених на його базі підприємств, по 25% акцій яких належать державі, шляхом викупу державних пакетів акцій власниками тих підприємств. І не бачить швидкого вирішення проблем.

“Я з юридичної точки зору не бачу тут швидких рішень. Думаю що цей дощ надовго” – сказав Юрій Єхануров.

Підчас пресконференції з Києва надійшло повідомлення, що робоча група, про яку говорив Юрій Єхануров, створена.
XS
SM
MD
LG