Доступність посилання

ТОП новини

“Думки про незалежність України”: Незалежність держави, це те саме, як свобода людини. Це таке поняття яке треба доводити, що дня. Керівник СБУ Олександр Турчинов про незалежність, безпеку і мафію.


Василь Зілгалов

Керівник СБУ Олександр Турчинов
Прага, 19 серпня 2005 – Сьогодні в Україні свято Спаса, коли кажуть у народі: Спаси і Сохрани. А у нашій рубриці “Думки про незалежність” гість, котрий і відповідає за збереження національної безпеки України. Пан Турчинов очолює важливу державну установу і записати його інтерв’ю було не просто, бо чимало людей хотіли б почути його висловлювання. Тому так важко було й писати по телефону, може іще хтось підключився паралельно, тому ми перепрошуємо за місцями не зовсім добру якість звучання.

- Хто загрожує сьогодні більше Україні - внутрішні чи зовнішні вороги, як сильна українська мафія та багато інших запитань. Насамперед, що включає у себе поняття національної безпеки?

- Національна безпека – це досить широке поняття, але для мене це безпека кожного громадянина нашої країни. Це і є складова нашої нацбезпеки.

- Як Ви прийшли до того в своєму житті - усвідомлення необхідності повної незалежності України?

- Кожен мав свій шлях до незалежності. Але так сталося, що коли реально країна відчула, що вона може стати незалежною, то це стало для всієї нації. Перетворення відбулося тільки тоді, коли нація відчула, що вона може бути незалежною, тоді незалежність стала реальністю.

- Пане Турчинов, як Ви вважаєте, сьогодні чи можна вважати Україну у всіх параметрах незалежною державою?

- Незалежність держави - так само, як і свобода людини. Це таке поняття, яке треба доводити щодня. Держава, яка перестає боротись за свою незалежність, працювати на неї, відстоювати, то вона її завжди втрачає. Як і людина - коли перестає боротись за свою незалежність, вона перестає бути вільною.

- Пане Турчинов, як Ви вважаєте, які ризики сьогодні більші для України: зовнішні чи внутрішні?

- Завжди є якийсь баланс між зовнішніми і внутрішніми ризиками для держави. Як тільки держава має дуже багато внутрішніх ризиків, то зразу і стає зовнішня проблематика для неї актуальна, і навпаки.

Не можна сказати, що сьогодні зовнішні загрози для держави перевищують внутрішні. Коли держава стабільна, коли вона має можливість захищати свою внутрішню безпеку, то завжди і зовнішні чинники не можуть її дістати.

Тому я вважаю, що не можна концентруватись тільки на цих питаннях. Треба захищати нашу незалежність і зовні, і в межах самої держави.

- Для України мафія як внутрішня загроза існує?

- Мафія – це поняття, яке притаманне не тільки Україні, чи США, чи якійсь іншій державі. Мабуть, міжнародний термін, який може проявлятися в кожній державі. Саме тому, я думаю, що Україна тут не є винятком. Але ж не можна говорити, що в Україні мафія більш потужна, ніж у якихось інших країнах.

Мафія стає потужною, коли слабким стає державне керівництво і саме держава. От тоді стає сильною мафія. В сильній державі мафія завжди буде програвати.

- Ми знаємо, що сьогодні в Україні обговорюється питання про втручання такої відомої особи і в мафіозному світі Семена Могилевича. Дійсно, чи проявляється втручання цієї особи і людей, котрі її оточують у внутрішні справи України?

- Жодна людина, яка пов’язана з оргзлочинністю, не потребує реклами, в тому числі реклами СБУ. Я не знаю жодного прізвища, яке б воно не було, яке б могло складати для України серйозну загрозу. Не народився такий чоловік, який міг би загрожувати нашій державі. Тому таких прізвищ багато. Ми достатньо спокійно все це сприймаємо. Будь-які прояви незаконної діяльності або в межах країни, або за її межами, які загрожують нашій безпеці, ми сьогодні здатні локалізувати.

- А оці оправдання представника Могилевича ( вчорашні і сьогоднішні), що вони не причетні до організації замаху на прем’єр-міністра, вони мають якусь підставу?

- Я не маю для себе інтересу коментувати заяви пана Могилевича або його адвоката.

- Пане Турчинов, як Ви вважаєте, от СБУ і інші держустанови, як РНБОУ, уряд, МЗС - чи знайдена сьогодні якась рівновага між цими службами центральними, які відповідають за внутрішню безпеку, за зовнішню політику і т.д.?

- Я думаю, ми в процесі. Повна гармонія - це те, до чого треба просуватись. Я переконаний, що саме завдяки мудрості президента, завдяки мудрості нашого народу ми все ж таки просунемось до ситуації, коли силові структури і система управління в нашій країні будуть збалансовані.

- Міждержавні стосунки України з Росією, вибори парламентські, які наближаються – це створює напруження внутрішнє і зовнішнє?

- Міжнародні стосунки у нас краще коментувати Президенту або міністру закордонних справ. Я хочу сказати тільки одне, що Україна достатньо важко виборола свою незалежність, і немає такої держави в світі, яка б могла цю незалежність забрати.

Тому Україна сьогодні - самостійна держава. З усіма своїми сусідами вона вибудовує нормальні стосунки. Ми зацікавлені саме в зворотних зв’язках, тобто, щоб і до нас з повагою ставилися, як ставимося ми до всіх наших сусідів. Тому я можу сказати тільки одне: з позиції сили ніхто не зможе говорити з нашою країною.

- Пане Турчинов, а чому міжнародні спостерігачі завжди кажуть, що в Україні справи не зовсім гаразд - давайте почекаємо до президентських виборів? Сьогодні кажуть - давайте почекаємо до парламентських виборів. У чому тут справа, чому таке недовір’я?

- Краще слухати тих, хто це каже, вони б могли пояснити свою позицію. Я можу сказати, що ті, хто хочуть працювати з Україною, то ті завжди знайдуть для себе мотивацію для цієї діяльності. Хто не має бажання працювати з нашою державою, то завжди знайде для себе пояснення, чому він це не робить. Тому кожний вправі мати свою позицію. Але ще раз кажу, що Україна існувала, існує і буде існувати і розвиватись незалежно від того, як до неї ставиться той чи інший аналітик чи державний діяч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG