Доступність посилання

ТОП новини

14 річницю незалежності України відзначають в Одесі як ніколи урочисто...


Петро Каландирець

Учасники урочистих зборів в Одесі
Одеса, 19 серпня 2005 року – 19 серпня в Одесі, у приміщенні Українського музично-драматичного театру імені Василя Василька, проведені урочисті збори з нагоди 14 річниці незалежності України. Вперше взяти участь в урочистостях запросили представників різних християнських конфесій. Тут були присутні священики Української Автокефальної Православної Церкви, УГКЦ, УПЦ МП, УПЦ КП, Об”єднаної методистської церкви.

У зверненні до присутніх голова Одеської обласної державної адміністрації Василь Цушко наголосив, що день „24 серпня 1991 року увійшов до світової історії як день пробудження українського народу до нового життя. Цього дня Верховна Рада ухвалила декларацію про Державний суверенітет України. Історичне рішення народних обранців було підтверджене на загальнонаціональному референдумі у грудні того ж року».

На думку Василя Цушка, „однозначно позитивним фактом є те, що Україні вдалося відстояти власну незалежність, зберегти її протягом 14 років. І це за умови, що на початку 90-х років з різних боків лунали сумніви, що нова влада не буде здатна зберегти самостійність протягом кількох років. Проте скептикам слід було б краще читати історію українського народу. У ній було багато трагічних сторінок, але не менше було славних і героїчних”.


Цього дня згадали і про перемоги українського козацтва
Найбільш визначними подіями у житті незалежної України голова Одеської обласної держадміністрації назвав ухвалення нової Конституції України, запровадження національної валюти і подальше просування на шляху побудови ринкових відносин у суспільстві, міжнародне визнання України і початок інтеграції до світового співтовариства.

Василь Цушко: „Нинішній 2005 рік є унікальним. Ми отримали шанс сповнити волю українського народу справжнім змістом, надихнути її енергією творіння і розвитку. Боротьба за незалежність України триває. Але вороги наші -це не люди і не держави. Сьогодні ми боремося з бідністю і безробіттям, епідеміями СНІДу і туберкульозу, фінансовими і економічними кризами та з корупцією ”.

Голова Одеської облдержадміністрації висловив віру у те, що нова влада затвердить незалежність України і змінить життя на краще. Одеський міський голова Едуард Гурвіц у привітальному слові зазначив, що „ніщо не здатне зменшити важливість боротьби тих, хто ціною страждань і власного життя наближав день проголошення незалежності України сто, двісті і триста років тому. Саме тому незалежна Україна – це не історична помилка і не випадковий результат стихійних процесів. Відповідальність за збереження та зміцнення незалежності лягає не лише на державних керівників і політичних лідерів, але і на кожного громадянина країни.

Представники різних церков теж були на святі
Серйозним нагадуванням про це були нещодавні події, коли сили, які чіплялися за владу і привілеї, були готові поставити на мапу територіальну цілісність і суверенітет держави. Але народ України зробив усвідомлений і твердий вибір на користь фундаментальних змін, реальної демократії, соціальної справедливості і справжньої незалежності.

Цей вибір вперше відкрив перед Одесою і країною в цілому реальну європейську перспективу. І ми зобов''язані зробити все можливе, щоб використати цей шанс, реалізувавши реформи, зберігши соціальну стабільність, крок за кроком підвищуючи якість і рівень життя одеситів...”


З нагоди річниці незалежності України в Одесі відбудеться чимало заходів. Крім покладання квітів шани до пам’ятника Кобзарю, представники різноманітних політичних партій організовують ходу від Куликового поля, де у часи існування Української Народної Республіки відбувся кривавий і трагічний бій вояків УНР з більшовиками. В Одесі відбудуться виставки дитячого малюнка „Такою я бачу Україну” та „Україна - серце калинове”, концерти у різних районах міста та святковий салют.
XS
SM
MD
LG