Доступність посилання

ТОП новини

Інтереси України на Заході просуватиме “Помаранчеве коло”.


Сергій Куделя


Вашингтон, 22 серпня 2005 року - “Помаранчеве коло” – так називається нова неурядова організація, яка була щойно створена у США з метою сприяння вступу України до НАТО та ЄС. Її ініціатор – колишній президент правозахисної організації “Дім Свободи” Адріан Каратницький. На підтримку організації виступили не лише провідні представники української діаспори Північної Америки, але й відомі західні політичні діячі, як наприклад колишній прем”єр-міністр Швеції Карл Більдт. Офіційне відкриття організації відбудеться під час візиту Президента України Віктора Ющенка до Нью-Йорку в середині вересня.

Нова організація “Помаранчеве коло” не буде підтримувати конкретні політичні сили в Україні, а сприятиме українській владі доти, доки вона залишається вірною демократичним цінностям. Так стверджує виконавчий директор цієї організації Адріан Каратницький. Він також наголошує, що ідея її створення виникла в нього ще минулого року: “Я розпочинав про це говорити ще до останнього етапу виборів. Ще у грудні я зустрічався із громадянином Борисом Тарасюком, громадянкою Юлією Тимошенко, іншими людьми і ми обговорювали ці питання. З президентом обговорюється це вже місяцями. Але ініціатива прийшла з моєї сторони, а сприйняття її прийшло зі сторони політиків, бізнес-кіл, діаспори та політиків демократичного спрямування в Україні”.

За словами Адріана Каратницького, організація не планує надавати рекомендації новій українській владі, а лише допомагатиме у реалізації її планів щодо євро-атлантичної інтеграції. Річний бюджет організації, за попередніми оцінками, сягатиме 1.5 мільйона доларів, які “Помаранчеве коло” отримуватиме виключно з приватних джерел.

“Ми не державне лобі, ми не будемо брати від будь-якої держави інструкції, не будемо брати від будь-якої держави фінансової підтримки. Це буде виключно приватна ініціатива”.

Збір коштів організація розпочне під час урочистого обіду на честь Президента Ющенка, який відбудеться у Нью-Йорку 15 вересня. Ціна одного квитка на цей обід – 500 доларів. Корпоративні спонсори сплачиватимуть за стіл від 10,000 доларів. Почесним мовцем на обіді буде колишній радник з питань національної безпеки США Збігнев Бжезинський. Одна з учасниць організації Надія Дюк так пояснює вибір саме Бжезинського для виступу на відкритті організації: “Це саме по собі говорить, що Бжезинський зі всіх американців найдовше і найпослідовніше підтримує прагнення України бути демократичною і незалежною. Він ще у 60-х – 70-х роках говорив, що незалежна Україна змінить карту Європи і світу також”.

Організація “Помаранчеве коло” на стадії формування, як і план її перших акцій. Водночас, за інформацією радіо “Свобода”, її керівнику Адріану Каратницькому було запропоновано взяти участь у підготовці та публікації у США книги Віктора Ющенка про Помаранчеву революцію. Ось як прокоментував Каратницький цю інформацію: “Якщо були якісь бесіди, вони не були конкретизовані щодо будь-якого існуючого проекту. Немає ніяких контрактів та домовленостей, за моїми відомостями, які стосуються мене чи будь-яких інших людей”.

Адріан Каратницький також наголошує, що розпочавши працювати директором організації “Помаранчеве коло”, він припинить роботу на українськими проектами в “Домі Свободи”, щоб не виникало конфлікту інтересів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG