Доступність посилання

ТОП новини

США не хочуть вбивати Президента Венесуели.


Сергій Куделя

24 серпня 2005 року – Вбити Президента Венесуели Х’юго Чавеза – до цього закликає американський уряд відомий телевізійний проповідник Пет Робертсон. На думку Робертсона, своєю дільністю президент Чавез допомагає поширенню на американському континенті мусульманського екстремізму та комуністичної ідеології. Як зазначив проповідник у телевізійному ефірі, краще зараз здійснити на нього замах, ніж згодом витрачати величезні гроші на чергову воєнну кампанію. Представники адміністрації Буша відкинули заяву Робертсона як особисті думки приватного громадянина. Однак, віце-президент Венесуели Вінсент Рангель закликав Вашингтон притягнути проповідника до кримінальної відповідальності.

Євангеліст Пет Робертсон належить до ультра-консервативного крила американського політичного істеблішменту. Вже майже сорок років він щодня з”являється не телеекранах, проповідуючи консервативні цінності перед майже мільйонною аудиторією. Водночас, Робертсон, який у 88 році навіть намагався стати кандидатом у президенти США, належить до переконаних прихильників президента Буша. Свою позицію щодо фізичного знищення президента Венесуели Чавеза він пояснив так: “Ми здатні вбити його і я думаю, що прийшов час це зробити. Нам не потрібно витрачати ще 200 мільярдів доларів для того, щоб позбутися жорстокого диктатора. Набагато легше, щоб цю роботу виконали таємні агенти і з цим було б покінчено.”

Заява Робертсона викликала обурення у Каракасі. Посол Венесуели у США Бернардо Альварез назвав її закликом до терору і зажадав від Білого Дому публічного осуду слів Робертсона. Водночас, сам президент Чавез, який в цей час перебував із візитом до Куби, зробив вигляд, що навіть не чув про американського проповідника: “Хто? Я краще говорив би про життя. І про все, над чим ми тут працюємо.”

Політика Чавеза, який очолює Венесуели вже сім років, викликала багато нарікань у Вашингтоні. Адже він підтримує близькі зв”язки з давніми противниками США – Кубою та Іраном, а також називав імперською політику Сполучених Штатів у Латинській Америці. Водночас, Венесуела залишається четвертим за обсягом експротером нафти до США. Тому, Вашингтон завжди ухилявся від різких заяв на адресу Чавеза, а американські урядовці швидко спростували слова Робертсона. Говорить речник Державного Департаменту США Шон МакКормак: “Пет Робертсон є приватною особою і його політика не представляє політику Сполучених Штатів. Ми не поділяємо його думку і його коментарі цілком недоречні, і як я вже сказав, обвинувачення, що ми нібти то плануємо ворожі дії проти уряду Венесуели безпідставні і на мають за собою фактів.”

До 70-х років спецслужби США неодноразово практикували організацію замахів на іноземних лідерів, зокрема на кубинського лідера Фіделя Кастро. Однак у 1976 році президент Форд своїм указом заборонив таку практику. Отже, як відзначають американські коментатори, заклики Робертсона не лише аморальні, але й незаконні.

Це не вперше, коли слова цього 75-річного проповідника викликали у США хвилю протестів. У минулому він прогнозував падіння метеора на Діснейленд через те, що туди дозволяють вхід гомосексуалістам. Він також називав пророка Мухамеда крадіжником, і стверджував, що феменізм спонукає американських жінок вбивати влісних дітей, ставати відьмами та лесбійками.

Деякі неурядові організації у США вже закликали закрити телевізійне шоу скандального проповідника. Однак, за втердженням телеканалів, вони не можуть розірвати з ним контракт чи впливати на зміст його програм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG