Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційні сили України проти підвищення прохідного бар’єру для проходження до парламенту партій і блоків. З ідеєю збільшення такого бар''єра виступив учора Президент Віктор Ющенко, звертаючись до громадян з нагоди свята Незалежності


Представник об’єднаних соціал-демократів Нестор Шуфрич назвав пропозицію Ющенка нездатністю дотримуватися політичних домовленостей. Шуфрич прогнозує протистояння у парламенті, якщо це питання буде там розглядатися.

Представник об’єднаних соціал-демократів Нестор Шуфрич назвав пропозицію Ющенка нездатністю дотримуватися політичних домовленостей. Шуфрич прогнозує протистояння у парламенті, якщо це питання буде там розглядатися.

На думку Партії регіонів ідея Президента спрямована зменшити шанси опозиції пройти до парламенту наступного року. Депутат Тарас Чорновіл вважає, що пропозиція Ющенка покликана зробити парламент провладним.

Лідер Компартії Петро Симоненко переконаний, що своєю пропозицією збільшити прохідний відсоток до Верховної Ради Президент дав сигнал великому бізнесу “будувати парламент під себе”.

Спікер Володимир Литвин прогнозує гостру дискусію у Верховній Раді довкола цього питання. За законом про вибори депутатів, що набирає чинності з 1 жовтня, у розподілі депутатських мандатів беруть участь партії або блоки, які набрали 3% голосів виборців.

Думка відомого політолога Володимира Полохала: “Парламент не готовий голосувати за підвищення бар”єра, оскільки значна частина депутатського корпусу усвідомлює, що вартість депутатського місця таким чином підвищується. Це послабить сам рівень конкуренції на виборах і дасть певні привілеї тим, хто стовідсотково потрапляє до парламенту. Йдеться про “Нашу Україну”, “Батьківщину”, СПУ, “Регіони України”, КПУ, а також партії Володимира Литвина”.

Думка керівника наукових програм Інституту відкритої політики Максим Стріхи: “Ініціатива Президента, очевидно, відповідала б потребам створення більш структурованого парламенту. Інша річ, що вона б відтинала низку політичних сил, які могли б принести користь у новому складі ВР. Але це марні дискусії, оскільки шансів на підтримання цієї ініціативи саме зараз, по суті, немає”.
XS
SM
MD
LG