Доступність посилання

ТОП новини

До повної заборони паління в громадських місцях Угорщини всього один крок.


Василь Плоскіна


Угорщина, 30 серпня 2005 – 34 відсотки дорослого населення Угорщини палить, причому жінки аж ніяк не відстають від чоловіків, радше – навпаки. Дуже поширена ця звичка і серед угорської молоді. Оскільки економічні методи боротьби з цим лихом не дають бажаних наслідків, угорські парламентарі розглянуть восени пакет адміністративних заходів аж до цілковитої заборони паління в громадських місцях.

Вітчизняні курці настільки допекли уповноваженому міністерства з питань охорони здоров’я Угорщини Мігаєві Кьокеню, що він пообіцяв їм подати за кілька тижнів законопроект до парламенту про повну заборону паління в освітніх та медичних закладах. Поки що ця заява далеко не останньої людини в міністерстві не справила великого враження на любителів посмалити цигарку-другу на дозвіллі. Не дуже зважають вони і на народну мудрість, згідно з якою, хто тютюн курить, той чорта дурить, а хто нюхає, той самого чорта слухає. Однак пан Кьокень переконаний, що ухвалення такого закону матиме серйозні правові наслідки, адже заборона палити згодом може поширитися і на місця розваг. До речі, угорські курці вже відчули певний дискомфорт: на вимогу медиків у громадських, або - як колись говорили - присутствених місцях вже повісили таблички, які в категоричній формі забороняють відвідувачам палити, крім спеціально облаштованих для цього кімнат.

Звичайно, медики та їхні добровільні помічники добре розуміють, що самими лише заборонами мети не досягнеш. Справа в тому, що звичка палити буквально в’їлася в підсвідомість європейців упродовж кількох століть. Ще донедавна в Угорщині були надзвичайно поширеними майже ритуальні, здебільшого чоловічі предмети такі, як люлька, табакерка або тавлинка, плитковий тютюн для жування а також окремо для нюхання. У давнину слово табак чи табáки в окремих місцевостях України вживали як кабак, який іноді асоціювався з шинком, де можна було подиміти люлькою і випити чарчину-другу горілки. Паління як процес нерідко фігурує в літературних творах місцевих авторів та українських письменників. Ось що пише, наприклад, Григорій Тютюнник: “Бійці щедро кадили козячими ніжками – видано тижневу норму махорки”. Кінець цитати.

Втім, поетизація і пропаганда того, що роблять зі своїм здоров’ям курці, на думку медиків, у наш час призводить до сумних наслідків. Скажімо, в Угорщині надзвичайно високою є статистика захворювань на рак легенів. Одночасно з забороною на куріння тут планують вже з 1 вересня поточного року відкрити спеціальну телефонну службу для тих, хто прагне зав’язати зі шкідливою звичкою. Місцеві муніципалітети з недавніх пір зобов’язують населення відвідувати кабінети флюорографії. Запекла боротьба з курінням ведеться навіть у будівлі парламенту, де зараз розгорнули акцію під гаслом “Кидай палити і вигравай!”
XS
SM
MD
LG