Доступність посилання

ТОП новини

Доля Іракської Конституції.


Василь Зілгалов


Прага, 29 серпня 2005 – Як і передбачалося, проект нової, першої пост – саддамівської, Конституції винесений на жовтневий все іракський референдум з волі шиїтсько-курдської більшості в Національній асамблеї Іраку. Одним з перших привітав таке рішення президент США Джордж Буш.

Іракська влада у понеділок вже почала розповсюджувати серед громадян текст проекту Конституції, що знаменує початок підготовки до референдуму призначеному на 15 жовтня. Тривалі дискусії довкола проекту документу в Національній асамблеї, парламенті Іраку, які переходили у вуличні зіткнення минулого тижня, завершилися в неділю підписанням його шиїтами і курдами, які складають в парламенті більшість, понад 270 депутатів.

Оголосив про рішення винести проект Конституції на референдум голова конституційної комісії, шиїт Гумам Гаммуді він зокрема наголосив у неділю:

“Ця конституція, як вважаю я і переконана більшість конституційної комісії, стане дуже прогресивним експериментом в регіоні, чудовим експериментом для іракського народу”.

Свій оптимізм з приводу цього документу висловив і президент Іраку Джаляль Талабані, він підкреслив:

“Я вважаю, що обмін думками під час обговорення цього проекту конституції став ще одним кроком до зміцнення єдності іракського суспільства, не зважаючи на етнічні, релігійні та інші відмінності”.

Представників сунітів, котрі незгодні з основоположними засадами проекту, в іракському парламенті всього 17. Так мало їх ще й тому, що вони бойкотували січневі парламентські вибори в Іраку.

Так що проект Конституції винесений більшістю іракського парламенту на загальний референдум без формального голосування. Суніти заявили, що без консенсус з головних питань цей проект немає законної сили. Ось як висловився член конституційної комісії від сунітів Алі ам-Мушхадані:

“Ми незгодні з багатьма формулюваннями проекту конституції, які, зокрема, стосуються єдності іракської держави і народу країни, позбавляють центральну влади значної частин її повноважень. У зв’язку з чим, я як професійний юрист, не можу підписати документ, оскільки маю сумніви щодо його законності”.

Глава Білого Дому, президент США Джордж Буш привітав завершення дискусій довкола проекту конституції Іраку. Він, зокрема сказав:

“Іракський народ знову продемонстрував світові готовність до історичних змін. Розроблений документ захищає фундаментальні свободи, включно з свободою релігії, зборів, совісті і висловлювань власних переконань”.

Нагадаємо, що за часів Саддама Хусейна Іраком управляла сунітська меншість, зосереджена в партії соціалістичного відродження країни /БААС/. Що відзначено в проекті конституції забороною діяльності цієї сили, як тоталітарної. Додамо також що разом з референдумом країну чекають й нові парламентські вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG