Доступність посилання

ТОП новини

Саміт глав країн-учасниць Єдиного економічного простору у Казані.


Людмила Литовченко

Прага, 28 серпня 2005 - В Казані закінчилася відбувся саміт глав країн-учасниць Єдиного економічного простору, в якому брав участь Президент України Віктор Ющенко. Він позитивно оцінив результати зустрічі попри те, що, як сказав Президент, розмови з колегами носили характер не завжди простого, але завжди відвертого і конструктивного діалогу.

Віктор Ющенко

Підсумком наради стало підписання пакету з 29-ти документів, які стосуються формування зони вільної торгівлі. 15-ть з них Україна готова підписати. Інший блок з 15-ти документів торкається формування митних та тарифних врегулювань.

Сьогодні ми ухвалили рішення про те, що Україна вивчить ці питання і розгляне можливість їхньої адаптації.

Найголовніше, я вважаю, а ми обговорили це і на громадському, і на політичному рівні, - це те, щоб усім цим рухам був даний акцент і громадський, і політичний в тій чи іншій країні, тому сьогодні я цілком задоволений результатами наших переговорів і тому мій підпис стоїть на цьому документі.

Людмила Литовченко

Зараз з нами на зв’язку наш московський кореспондент В.Портников.

Добрий вечір, Віталію!

Віталій Портников

Добрий вечір!

Людмила Литовченко

Як поставилися до української позиції інші учасники саміту?

Віталій Портников

Ми, звичайно, не знаємо кулуарної реакції, однак В.Путін, відповідаючи на це запитання, сказав, що він розуміє українську позицію і схвально до неї ставиться.

Він вважає, що Президент України В.Ющенко правильно вчинив, бо Україна має спочатку виважити те, наскільки для неї є сприйнятними усі угоди по ЄЕП, а вже потім їх підписувати.

Президент В.Путін сказав це, маючи на увазі слова українського Президента, який сказав, що Україна не може підписати тих рішень, які мають на увазі створення єдиного координуючого органу в рамках ЄЕП, бо такий орган суперечить українському законодавству, і навряд чи українське керівництво може отримати дозвіл на створення такого органу у ВР.

Однак, як бачимо, інші керівники держав: Росії, Казахстану, Білорусі не побоюються створення такого єдиного координуючого органу, і в тих документах, які підписуються цими трьома країнами і не підписуються Україною, є шлях до створення саме такої структури. В майбутньому, як вважають, продовжаться переговори з Україною щодо того, якою може бути її роль у ЄЕП.

До речі, маю сказати, що Президент В.Ющенко запросив президента Росії В.Путіна відвідати Україну з візитом. Про це повідомив помічник російського президента С.Приходько.

Однак нам поки що ще невідомо, коли відбудеться цей візит. Приходько говорив про те, що він має відбутися у найближчі місяці, це треба подивитися на графік російського президента, може це буде восени.

Можливо також, що і В.Ющенко відвідає Росію, однак принципово це питання не розглядалося, ніяких можливих термінів прибуття українського Президента до Москви, про його зустріч з В.Путіним поки що навіть не обговорювалося. Про це також повідомив журналістам Приходько під час вже підбиття підсумків саміту ЄЕП в Казані.

Людмила Литовченко

Чи це викликано якимись особливими обставинами взаємин, чи це просто параграф, як то кажуть?

Віталій Портников

Принаймні про це говорять як про суто протокольну проблему. Мені здається, що зараз керівники держав-членів СНД навіть не хотіли б загострювати якісь розбіжності, які є між ними.

Чому? Тому, що сьогодні вранці стало відомо, що Туркменістан вирішив вийти з складу повних членів СНД і стати асоційованим членом СНД. На практиці це означає, що Туркменія просто залишає СНД.

Це дуже величезний прецедент, про який тут говорять з величезною пересторогою. Навіть кажуть, що більшість часу саміту, який відбувався вчора, був пов’язаний з намаганнями примусити туркменську делегацію змінити свою позицію. Однак президент Туркменістану Сапармурат Ніязов навіть не прибув до Казані, і всі ці намагання, як бачимо, пройшли марно.

Так що після цього якихось серйозних розбіжностей не бажали демонструвати навіть під час зустрічі саміту ЄЕП чи під час зустрічі В.Путіна і президента Грузії М.Саакашвілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG