Доступність посилання

ТОП новини

“Катріна” вбила десятки людей і завдала мільярдних збитків.


Сергій Куделя


Вашингтон, 30 серпня 2005 - Принаймні 80 осіб осіб загинуло вчора у південних американських штатах під час буревію “Катріна” – одного з найгірших в історії США. Однак офіційні особи попереджають, що кількість людських жертв може зрости. Адже багато міст на південно-східному узбережжі Сполучених Штатів затопило. Тому встановити справжні розміри природного лиха можна буде лише наприкінці тижня. А зараз, за оцінками урядовців, близько 800 тисяч осіб, які перебувають у зоні лиха, позбавлені електроенергії та телефонного зв’язку. Попередні оцінки матеріальної шкоди, завданої буревієм південним штатам США, сягають 15 мільярдів доларів.

Майже 8 годин вітрогін “Катріна” вирував над Новим Орлеаном – найбільшим містом на його шляху. За оцінками місцевих урядовців, близько 80% жителів залишили місто напередодні появи “Катріни”. Більшість із них не зможуть повернутися принаймні ще тиждень, адже місто майже повністю затоплене водою. Усі дороги до Нового Орлеану, за описами свідків, перетворилися на повноводні річки. Мер міста Рей Нагін так прокоментував наслідки буревію:

“Місто Новий Орлеан зруйноване. Десь 80% нашого міста під водою. Подекуди рівень води сягає 6 метрів. Обидва аеропорти затоплені. Прорвало дамбу у центрі міста, а це призводить до підвищення рівня води у деяких його районах. І цей список можна ще довго продовжувати”.

Багатьом мешканцям міста вже не буде куди повертатися. Деякі будинки у Новому Орлеані зруйновані, і близько 40.000 осель повністю затоплені водою. Другий день поспіль у місті працюють рятівні служби, допомагаючи тим відчайдушним, які вирішили перечекати буревій у себе вдома. Більшість з них були змушені провести останню ніч на дахах своїх затоплених будинків, з яких їх і знімають рятівники. За оцінками рятівної служби, ще декілька сот осіб, які перебувають на дахах будинків, потребують термінового порятунку. Однак зусилля рятівників ускладнені, бо пересування містом можливе лише за допомогою човнів.

Схожі катастрофічні наслідки буревій “Катріна” мав і для інших південних штатів – Міссісіпі та Алабама. Як заявив один із посадовців штату, у Міссісіпі майже не залишилося територій, які б не постраждали від буревію.

Природнє лихо завдало також і величезних матеріальних збитків. За попередніми оцінками, вони сягатимуть 16 мільярдів доларів. Буревій “Ендрю”, який вирував південним узбережжям США тринадцять років тому, завдав шкоди, яка складала 21 мільярд доларів.

Зараз стихія дещо ослабла і рухається зі швидкістю близько 100 кілометрів на годину територією штатів Кентуккі. Як відзначають науковці, останнє десятиліття було циклом посиленої активності буревіїв поблизу території США. Лише за останній рік три з шести буревіїв дійшли до південного узбережжя Сполучених Штатів. Науковці також відзначають зрослу силу тропічних циклонів - майже вдвічі за останні тридцять років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG