Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія сперечаються щодо умов транзиту російського газу та ціни на нього.


Петро Кагуй

Прага, 31 серпня 2005 року - Сьогодні у Києві українські та російські експерти обговорювали питання двостороннього співробітництва України і Росії у газовій ділянці, але так і не дійшли спільної думки. Російську делегацію очолював заступник голови правління “Газпрому” Олександр Рязанов.

Основні суперечки тривають довкола умов транзиту російського газу до Європи через Україну та ціни на російський газ, що його споживає Україна. На думку оглядачів, розв’язувати їх доведеться на вищому рівні, можливо, президентами України і Росії.

На сьогоднішніх переговорах у Києві не було ухвалено жодного важливого рішення. Обидві сторони залишилися на своїх позиціях.

Нинішні переговори у Києві є продовженням обговорення українсько-російської співпраці у газовій сфері, котре розпочалося 22 серпня у Москві на рівні урядових делегацій. А вже після 10 вересня це питання мають обговорити у Москві вже на рівні міністрів України і Росії.

Загалом ситуація доволі складна. Йдеться про підготовку протоколу щодо умов транзиту російського газу через Україну на 2006 рік.

“Нафтогаз України” наполягає на збереженні нинішніх умов. На сьогодні транзит російського газу оплачують за системою бартеру по пільговій заліковій ціні – 50 американських доларів за тисячу кубометрів газу, котрий отримує Україна за транзит. Однак, російський “Газпром” вимагає переходу на готівковий розрахунок за середньоєвропейськими цінами – приблизно 160 доларів за тисячу кубометрів. І таку оплату “Газпром” хотів би запровадити вже від 1 січня 2006 року.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Петро Порошенко сьогодні заявив журналістам, що Україна має можливість домовитися із Росією про збереження ціни на газ. Петро Порошенко зауважив, що питання забезпечення України газом буде предметом його переговорів під час візиту до Москви у вересні.

А у сьогоднішньому числі впливова російська газета “Время новостей” посилається на “джерело близьке до українсько-російських переговорів”. На думку цієї особи, скоріш за все, на рівні компаній та урядових делегацій переговори не матимуть успіху, після чого пошуком компромісу будуть змушені зайнятися президенти України і Росії.

Між іншим, на сьогодні Україна, окрім російського газу, закуповує також середньоазійський газ. Це туркменський, узбецький та казахстанський газ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG