Доступність посилання

ТОП новини

Доповідачка ПАРЄ має докази, що в Україні зникають немовлята.


Мар’яна Драч

Рут-Ґабі Вермо-Мангольд
Прага, 2 вересня 2005 року - В Україні дійсно зникали новонароджені діти. У цьому переконана доповідачка Парламентської Асамблеї Ради Європи Рут-Ґабі Вермо-Манґольд, яка цього тижня в Україні перевіряла обвинувачення про те, що з пологових будинків викрадали немовлят. Cлідство, яке проводили раніше, не знайшло таких доказів, але тепер українська влада обіцяє заново провести розслідування.

Депутатка із Швейцарії Рут-Ґабі Вермо-Мангольд каже, що має дані про 5 випадків зникнення дітей – 4 у Харкові і один випадок у Києві. Цих дітей не показали батькам після пологів - ні живих, ні мертвих. Одна із матерів розповіла закордонній представниці, що чула як кричала її дитина, але наступного дня лікар повідомив: немовля мертве. Інша жінка народила близнюків, як вона переконана живих, але одну дитину мати більше ніколи не бачила. Головні звинувачення торкалися Харкова і саме там побувала пані Вермо-Манґольд у понеділок.

"Я переконана в тому, що діти зникали в Україні. Я була в лікарні №6 у Харкові. Лікарі пояснили, що все було гаразд. Але на дуже важливе запитання, на якому цвинтарі поховані діти, вони не можуть відповісти. Чому батьки не могли побачити дітей після пологів?"

Якщо діти не народилися мертвими, то куди вони могли зникнути? Представниця парламенту Ради Європи в інтерв''ю радіо "Свобода" говорить про такі можливості:

"Нелегальне усиновлення, торгівля дітьми, наукові дослідження, медичні. Але я не думаю, що йшлося про торгівлю органами. Гадаю, що це неможливо з маленькими дітьми. Але також жахливо, що у вас у Харкові на цвинтарі лікарні проводили ексгумацію і знайшли тіло немовляти з вилученими органами. Що сталося - й далі неясно".

Минулого року Міністерство охорони здоров''я України заявило, що не виявило фактів, які б свідчили про торгівлю дитячими органами або крадіжку дітей у Харкові. Але тепер новий міністр обіцяє докласти усіх зусиль, щоб встановити правду. Провести повторне розслідування також погодилися представники Генеральної прокуратури України, а міністр сім`ї та молоді пообіцяв дослухатися до всіх рекомендації ПАРЄ.

Рут-Ґабі Вермо-Манґольд каже, що у жовтні підготує перший звіт за результатами візиту в Україну, а на початку наступного року докладніший документ про зникнення дітей в Україні, який винесуть на обговорення сесії в Страсбурзі. Деякими рекомендаціями вона вже зараз поділилася з радіо "Свобода." Доповідачка парламенту Ради Європи переконана, що Україна має подбати про захист прав батьків і змінити правила поводження з новонародженими у пологових будинках. Пані Вермо-Манґольд також каже, що деякі матері, з якими вона зустрічалася в Україні, не довіряють українській системі юстиції. Тому вона закликає українську владу дати дозвіл на участь у проведенні експертиз закордонних фахівців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG