Доступність посилання

ТОП новини

У Криму низка політичних і громадських організацій автономної республіки виступила з вимогою оголосити лідера фракції “Родіна” у Держдумі Росії Дмитра Рогозіна персоною нон-грата в Україні.


Володимир Притула

Сімферополь, 5 вересня 2005 - У Криму низка політичних і громадських організацій автономної республіки виступила з вимогою оголосити лідера фракції “Родіна” у Державній думі Росії, депутата російського парламенту Дмитра Рогозіна персоною нон-грата в Україні. Представників кримської громадськості обурили заяви російського депутата під час перебування у Криму щодо необхідності надання російській мові статусу державної в автономії, а також заклики до приєднання України до Росії.

Лідер фракції “Родіна” у російському парламенті Дмитро Рогозін відвідав Крим позаминулої неділі. Його візит був неофіційним і короткотривалим. І якби не публікації в одній із симферопольських газет його виступів на зустрічі з активістами проросійських організацій, то був би й малопомітним.

Однак, стали відомі його заяви про те, що Крим завжди був російським, бо там, де пролилася російська кров – там і російська земля; стали відомі його прогнози щодо серйозного конфлікту в Україні на мовному ґрунті, а також його обіцянки повідривати руки тим, “хто намагається накласти заборону на російські школи в Криму”. І всі звернули увагу на оприлюднення його головної мети – “возз’єднання Росії та України”. Каже лідер кримських рухівців Леонід Пілунський.

Леонід Пілунський

На нашу думку, це ствердження є свідомим нехтуванням фактів та перекручуванням реальної ситуації із реалізації права національних меншин, зокрема російської, на освіту України в цілому та у Криму особливо.

Висловлювання Рогозіна, на нашу думку, є провокаційними і такими, що спрямована на розпилювання міжнаціональної ворожнечі в Криму. Останній заклик Рогозів на є, на нашу думку, свідомим закликом до ліквідації Державної незалежності України та поглинання її Росію.

У зв’язку з викладеним вище ми вимагаємо оголосити Рогозіна, депутата Держдуми Росії, персоною нон-грата.

Володимир Притула

Леонід Пілунський виступив від імені низки політичних і громадських організацій Криму. Він повідомив, що відповідна заява пішла до Президента, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради та міністра закордонних справ України. Оскільки останній – Борис Тарасюк – є ще й лідером Народного Руху, то керівництво цієї партії розгляне цю заяву і на своєму засіданні.

Дмитро Рогозін не обмежився заявами, зробленими у Криму. Повернувшись до Москви, він підняв тему приналежності Севастополя. Днями в ефірі радіостанції “Ехо Москви” він заявив, що спроби скорочення терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Криму можуть призвести до перегляду статусу Севастополя.

Російський депутат стверджував, що в 1948 році “зруйноване війною місто-фортеця Севастополь був виведений зі складу Кримської області, і тому документ 1954 року, рішення Хрущова про передачу Кримського півострова до складу України, не поширюється на Севастополь. По суті, на сьогодні Севастополь є містом прямого російського підпорядкування”.

Голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін, який теж підписав вимогу про оголошення Дмитра Рогозіна персоною нон-грата в Україні, так прокоментував цю заяву російського депутата.

Олег Фомушкін

Російською Федерацією не виконується договір щодо перебування військ Чорноморського флоту. Тобто немає сьогодні інвентаризації їх земель, споруд, які сьогодні є, конфлікт на мисі Сарич і так далі.

Тобто гідрографічна служби сьогодні, згідно договору, не передана, і таким чином сьогодні ті суми, які сплачує РФ за оренду, не відповідає всім міжнародним стандартам. Тобто ця сума значно менша, ці цифри, ви про те ви знаєте.

В такій ситуації насправді є певні сили, які намагаються утворити цей конфлікт між РФ України і поглиблювати його.

Володимир Притула

Це була думка голови кримської організації УНП Олега Фомушкіна. А його колега по партії, голова Всекримського товариства “Просвіта” Сергій Савченко відзначив, що російські політики намагаються вплинути на політичну ситуацію в Україні і, зокрема, в Криму напередодні парламентських виборів. І саме тому на прикладі Дмитра Рогозіна необхідно припинити таке втручання у внутрішні справи України.
XS
SM
MD
LG