Доступність посилання

ТОП новини

Поділ фракції "Наша Україна".


Віктор Міняйло

Київ, 6 серпня 2005 - Парламентська фракція Блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” сьогодні розділилася на дві: на фракцію партії “Народний союз “Наша Україна” і на фракцію Народного руху України. Що це: розкол чи політична технологія, з’ясовував наш київський кореспондент.

Одразу після парламентських виборів 2002 року у Верховній Раді України було 2 мегафракції: опозиційна “Наша Україна” і провладна “За єдину Україну”. Після обрання спікера “За єдУ” розпалася на кілька фракцій. “Наша Україна” була майже монолітною до президентських виборів.

Потім з блоку випала Українська народна партія. Одні кажуть, через те, що не отримала достатньо портфелів у виконавчій владі, а інші, через те, що Віктор Ющенко на установчому з‘їзді Народного союзу “Наша Україна” не запросив УНП до виборчого блоку.

І ось новий поділ. Чи не повторює фракція “Наша Україна” долю фракції “За єдину Україну”? Говорить депутат від Народного руху України Михайло Поживанов.

Михайло Поживанов

Я б так не коментував, я б казав про те, що навіть образливі, безглузді заяви, які пролунали при створенні НСНУ, що ті, хто не з нами, той проти нас. Тобто хто не вступить до партії, не враховуючи індивідуальність окремої політичної сили...

То в цих питаннях якраз, за що боролися, на те й напоролися. І ці гучні заяви якраз привезли до того, що ми сьогодні змушені зробити власну політичну фракцію, але в той же самий час ми залишаємося в міжфракційному об’єднанні.

Віктор Міняйло

Дещо по іншому пояснив поділ “Нашої України” один з керівників партії “Народний союз “Наша Україна” Борис Безпалий.

Борис Беcпалий

Ніхто нікуди не розпадається. Ви в саме питання закладаєте таку підковирку. Є новий закон про вибори, що до складу всіх виборчих комісій обов’язково включаються представники тих політичних партій, які мають свої фракції в парламенті станом на 15 вересня.

Тому й постала необхідність реструктурувати фракцію Блок “Наша Україна” на дві фракції. Формально це НСНУ і Народного руху України, а щоб ні в кого не боліла голова, то вони відразу ж об’єдналися у міжфракційне об’єднання.

І свої всі моменти: зібрання, голосування, прийняття рішень будуть проводити, як і раніше, узгоджено. Це є питання виборчої технології, яке, на мій погляд, є зрозумілим, виправданим і доцільним.

Стосовно партії “Реформи і порядок”, вивчається те ж питання про формування тих же мотивів, третьої фракції, яка також увійде в цю коаліцію.

Віктор Міняйло

Більше, ніж Борис Беспалий, знає про події у своїй організації активіст партії “Реформи і порядок” Сергій Соболєв.

Чи створюватиме партія окрему фракцію в парламенті.

Сергій Соболєв

Так.

Віктор Міняйло

Чому тоді?

Сергій Соболєв

Тому що це право висувати членів дільничних комісій, це можливість вести абсолютно по-іншому переговори в рамках єдиного блоку. Я думаю, що тут це очевидно.

Віктор Міняйло

А як же з єдністю?

Сергій Соболєв

А єдність, ми всі є в складі блоку Віктора Ющенка.

Віктор Міняйло

Прокоментувати ситуацію у блоці Віктора Ющенка я попросив колишнього члена цього блоку, нині депутата з фракції “Регіони України” Тараса Чорновола.

Тарас Чорновіл

Коли тонув “Титанік”, були щасливі ті, хто встиг стрибнути в шлюпки. Ті, хто не встигнули вскочити відразу, хто думав, що то липова тривога, що це навчальна тривога, ще щось, вони потім, на превеликий жаль, всі загинули.

Я думаю, що досвід “Титаніка” багатьох надихає. Ситуація, особливо те, що зробив Зінченко, ці заяви, вона для багатьох тих, хто хотіли б виходити з цієї фракції, вийшли фальстартом. Вони хотіли б, щоб це відбулося трішки пізніше. А так вона надто добре засвітила ситуацію “Титаніка”.

Віктор Міняйло

Ну а чим дійсно виявиться “Наша Україна”: чи “Титаніком”, який, як відомо, потонув, чи “Санта-Марією”, на якій Колумб відкрив Америку, покажуть наступні вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG