Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті планують збільшити вирубування карпатських лісів.


Іван Костюк


Івано-Франківськ, 6 вересня 2005- На Прикарпатті планують збільшити вирубування карпатських лісів. Голова обласної держадміністрації також заявив, що цілком ймовірно буде відмінене розпорядження його попередника про заборону вивезення деревини з території області.

Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Роман Ткач провів нараду з питань раціонального використання лісових ресурсів регіону. Керівник області заявив, що в цій сфері продовжують діяти тіньові схеми. Він водночас попередив власників приватних підприємств, задіяних на заготівлі та переробці деревини: якщо вони не відмовляться від приховування реальних обсягів робіт і декларування прибутків, то їхні фірми не допустять до участі в тендері з виділення лісових ділянок на вирубку в 2006 році. Для уникнення зловживань в області буде розроблене нове положення щодо проведення такого тендера, який буде дісно прозорим і відкритим, в районах будуть створені тендерні комісії.

Загалом керівництво обласної держадміністрації поставило перед управлінням лісового господарства чотири завдання щодо наведення порядку в лісогосподарській сфері: визначити оптимальні лісові ділянки, призначені для зрубування, хто і яким чином їх освоюватиме, на яких умовах допускатимуть до цих робіт підприємства різних форм власності та як забезпечити належне збереження та охорону лісу. Голова обласної дерадміністрації заявив, що розмови про надмірні масштаби вирубування карпатських лісів насправді не мають жодних підстав.

За його словами, на Прикарпатті заготовляють в середньому 0,57 кубометра деревини на людину, тоді як Австрії – понад 2 кубометри. Так що, сказав Роман Ткач, уже в наступному році заготівлю деревини планується збільшити до мільйона кубометрів. Цього року, згідно зі статистикою, було заготовлено лише 734 тисяч кубометрів лісу. Голова обласної деражміністрації також зауважив, що ймовірно відмінить розпорядження попереднього керівника області про заборону вивезення деревини з території Івано-Франківщини. Однак уже зараз експерти прогнозують, що далеко не всі депутати обласної ради підтримають позицію голови обласної держадміністрації щодо проблем лісокористування. Вже через кілька днів народні обранці розглядатимуть це питання на черговій сесії. Чимало з них вважає, що в Карапатах ведеться хижацьке вирубування лісу.
XS
SM
MD
LG