Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі скоїли напад на журналістку Ларису Ільїну.


Петро Каландирець

Учасники прес конференції у прес клубі "Право"
Одеса, 13 вересня 2005 - Цій темі була присвячена спеціальна прес-конференція, проведена 13-го вересня у приміщенні прес-клубу „Право”.

Напад було скоєно, коли заступник головного редактора популярної в місті газети „Правоє дєло” працювала у складі офіційної комісії, яка мала за мету перевірити законність будівництва на різних об’єктах у приморській рекреаційній зоні від 6-тої до 10-тої станцій Великого Фонтану.

На прес-конференції стало відомо, „ попередніми подібними перевірками встановлено, що у згаданому районі Одеси відбуваються відверті порушення Закону України „Про курорти”, Водного та Земельного кодексів, Державних санітарних правил планування і забудови”.

„Громадські організації Одеси надзвичайно занепокоєні тим, що протягом кількох останніх років міська влада реалізує господарську діяльність у приморській захисній смузі, відверто порушуючи чинне законодавство. Вони неодноразово звертались до різноманітних органів влади, зокрема до прокуратури, із зверненнями та скаргами на численні порушення.

Однак ці скарги і законні вимоги залишаються без уваги, у той час коли місто опинилося на межі катастрофи, підготовленої непродуманими рішеннями міськради, небажанням виправляти помилки, бездіяльністю правоохоронних органів”
, - йдеться у повідомленні, поширеному на зустрічі з журналістами.

Лариса Ільїна
Газета „Правое дело” приділила на своїх сторінках багато уваги проблемним питанням, пов”язаним із забудовою приморської зони. Чимало статей на цю тему написала і Лариса Ільїна.

Журналістам повідомили, що організаторами нападу на пані Ільїну, трьох державних інспекторів стали охоронці та працівники фірми „Томатекс”, яка нині здійснює будівельні роботи в районі приморської зони на 10 станції Великого Фонтану.

„При спробі членів комісії переписати будівельну техніку, яка працює на об”єкті, вони були силою виштовхнуті з території будівництва охоронцями за розпорядженням інженера техвідділу „Томатекс”. Я дістала диктофон і фіксувала на аудіоплівку незаконні дії. Один з охоронців попередив мене, щоб я припинила запис, бо він конфіскує диктофон. Я йому заявила, що як журналіст маю законне право фіксувати події на плівку. Після цього охоронець напав на мене і силою відібрав диктофон...”,- повідомила на прес-конференції Лариса Ільїна.

Після тривалого протистояння та протестів диктофон охоронці повернули, але вже без дискети з аудіозаписом. На дискеті крім іншого були і важливі редакційні записи з прес-конференції виконувача обов”язків міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, прес-конференції депутата Одеської міської Ради Георгія Селянина та голови ревізійної комісії партії „Батьківщина” Валерія Кочетова.

Леонід Штекель
У вже поданій до обласної прокуратури заяві Лариса Ільїна вимагає провести розслідування і порушити карну справу стосовно працівників „Томатекс” за „перешкоди виконанню законної професійної діяльності журналіста...”.

На думку головного редактора газети „Правое дело” Леоніда Штекеля „на результативності розгляду скарги Лариси Ільїної ми перевіримо, наскільки обласний прокурор реалізує свої заяви про готовність захищати права працівників ЗМІ. Фактично, мав місце карний злочин, за який передбачене відповідне покарання... Нападники були переконані у повній своїй безкарності”.

Леонід Штекель повідомив в інтерв’ю радіо „Свобода”, що про напад на заступника головного редактора знаної в Одесі газети він має намір поінформувати українські та міжнародні засоби масової інформації.
XS
SM
MD
LG