Доступність посилання

ТОП новини

Недорід колоскових в Угорщині не вплине на конкурентоспроможність країни в аграрній сфері.


Василь Плоскіна

Угорщина, 15 вересня 2005 – Цьогоріч через несприятливі погодні умови угорські хлібороби недобрали понад 1 млн. тонн збіжжя. Проте урядовці запевняють населення, що підвищення цін на хліб не очікується. Більше того – наявні запаси вже зібраних колоскових навіть дозволяють експортувати пшеницю й жито за кордон. Поважну конкуренцію Угорщині в торгівлі збіжжям становлять Франція та США.

Торік угорські хлібороби зібрали рекордний для цих країв урожай – 8 млн. 380 тис. тонн зерна, що вдвічі більше, ніж у 2003 році. Тим не менше ціни на хлібобулочні вироби в тутешніх крамницях не впали, а, навпаки, підросли. Хлібороби знизали плечима, пояснивши, що всі претензії споживачів слід адресувати торгівлі й – не в останню чергу – керівникам муко-мельної промисловості, які закладають у собівартість умовної хлібини високі ціни задовго перед тим, як вона потрапить до покупця.

Тому оптимістичні заяви чиновників міністерства сільського господарства про те, що хліб скоріш за все коштуватиме стільки, як і раніше, поки що залишилися без належної уваги громадськості. Досвідчені економісти попереджають, що сюрпризів слід очікувати у лютому наступного року. Зазвичай, саме тоді відбувається сезональний ріст цін на продовольчі товари, у тому числі й на хліб. Експериментувати з цінами в період різдвяно-новорічних свят досі ще ніхто не наважувався.

Тим часом у міністерстві з питань зовнішньої торгівлі готуються до переговорів з торговими представниками Китайської Народної Республіки. Якщо вони завершаться успішно, то є можливість експортувати з Угорщини в Китай близько 1 мільйона тонн збіжжя з нового урожаю, повідомив міністр сільського господарства Йожеф Ґраф. За його словами, перед угорськими фермерами відкриваються величезні перспективи на азійському ринку. Водночас він зауважив, що, крім Угорщини, за тамтешні ринки збуту боротимуться також Франція і Сполучені Штати Америки, найбільші експортери зерна у світі.
XS
SM
MD
LG