Доступність посилання

ТОП новини

Глава кримського уряду Анатолія Матвієнка.


Володимир Притула


Симферополь, 14 вересня 2005 - Ми продовжуємо тему можливої відставки “помаранчевого” уряду Криму. Сьогодні його глава Анатолій Матвієнко заявив, що зі своєї посади йти не збирається і Президент Віктор Ющенко у цьому його підтримує. Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

На сьогоднішній прес-конференції у Симферополі голова Ради міністрів Криму Анатолій Матвієнко заявив, що ближчим часом не збирається іти у відставку, а щодо депутатів, які цього вимагають, поливаючи його брудом та оббріхуючи, говорив образно.

Анатолій Матвієнко

Я дивлюся на цих депутатів і думаю, як Олійник казав: “Стою на асфальті я в лижі обутий. Чи лижі не їдуть?”.

Володимир Притула

За словами кримського прем’єра, Президент Віктор Ющенко його підтримує у намірах працювати далі.

Анатолій Матвієнко

Я Президенту сказав, що принижуватися не буду. Я мав на меті сказати, що хай роблять, що хочуть, не за кріслом я сюди прийшов. Він сказав: будеш працювати стільки, скільки я тобі скажу. Так от я хочу сказати: буду працювати! Незалежно від рішення. Але тоді буду працювати в інший манер, але від того ніхто не виграє. І я не хочу цього.

Володимир Притула

Додам, що згідно з чинним законодавством Верховна Рада Криму може відправити главу уряду автономії лише за згодою Президента України. Анатолій Матвієнко сподівається і на підтримку кримського спікера Бориса Дейча.

Анатолій Матвієнко

Я думаю, що чоловік розуміє, що відбувається, він достатньо досвідчений політик. Найголовніше те, що, знаєте, я поважаю голову ВР, я ВР поважаю. Я розумію, що вона така, як вона є, я ніде не сказав про ВР погано. Але я хочу, щоб на мене не вішали всіх собак. Бо я маю таке ж відношення до них, як і кожен з них.

Більше того, я розумію, що влада єдина, і не можна її розхитувати, тим більше в цій ситуації.

І ті політики, які це роблять, їм треба вибори, їм треба 2006 рік.

Володимир Притула

Нагадаю, що з вимогою про відставку чинного уряду Криму виступили партія “Союз”, громадський рух “Прозора влада” і Республіканська партія. Кожна з цих політичних сил користується певним впливом у парламенті автономії. Анатолій Матвієнко каже, що проти нього виступають ті політико-економічні сили, які проти прозорої економіки і приходу на півострів інших капіталів.

Анатолій Матвієнко

Це не подобається тим, хто сьогодні у всіх сферах, я кажу образно, має вовчий апетит і жаб’ячий шлунок: “їв би, але не вміщається, тому треба помістити, хай буде на довше”. Але Крим цього страждає.

І сьогодні є головна проблема уряду Криму – це вигнати тих, хто нас обмежує у вчорашньому тіньовому бізнесі. Залишити все, як є, і нікого не пустити. Це головна проблема. А все решта, даруйте мені, але це є мулька, в яку навіть малодосвідченій людині важко повірити. “Матвієнко закриває російські школи” - ну який маразм!

Володимир Притула

Анатолій Матвієнко також повідомив, що обговорював у Києві можливість свого переходу на роботу у столиці, але відхилив усі пропозиції. “З Кримом шуткувати не можна, не можна говорити, що вчора одного обрали, а сьогодні нехай оберуть іншого”, - сказав Анатолій Матвієнко.

Місцеві спостерігачі прогнозують, що кримський прем’єр може змінити свою політику щодо частини депутатів Верховної Ради автономії на більш агресивну, і в деяких з них можуть виникнути проблеми з правоохоронцями.
XS
SM
MD
LG