Доступність посилання

ТОП новини

Вперше за всю повоєнну історію під одним дахом вдалось зібрати експонати, що належали Музею Визвольної Боротьби України в Празі. Вони представлені на виставці, яка сьогодні відкрилась в чеській Національній бібліотеці. і присвячена 80-літтю заснування Музею.


Оксана Пеленська

Прага, 14 вересня 2005 – Національний архів Чеської Республіки, Слов’янська бібліотека в Празі й Державний регіональний архів у місті Німбурк – ось тих три головні чеські установи, у стінах яких сьогодні зберігаються десятки тисяч експонатів Музею Визвольної Боротьби України в Празі. Заснований у 1925 р. як головна і найбільша архівна українська установа за межами України, Музей швидко став центром громадсько-політичного та культурного життя українців поза Україною. І в цілому в чеській Празі в період між двома світовими війнами знайшли притулок багато тисяч українських громадян, яких більшовицький переворот вигнав з дому. Тут вони намагались налагодити повноцінне життя, з цією метою і розпочали роботу на теренах Чехії українські школи, інститути, Український Вільний Університет, театри, видавництва, бібліотеки, десятки громадських установ. Тодішній президент Чехословаччини Томаш Масарик особисто знав і підтримував багатьох українських учених у Празі – хіміка Івана Горбачевського, історика Дмитра Антоновича, археолога Івана Борковського, приймав у себе першого президента Української Народної Республіки Михайла Грушевського.

Саме архівні документи цієї доби, пов’язані з історією України, української дипломатії, визвольних змагань, творчості відомих українців зосередились в Українському музеї. Відомий україніст з Пряшева, що на Словаччині, Микола Мушинка говорить про 1 мільйон експонатів Музею. Однак Друга світова війна і наступний комуністичний режим у Чехословаччині драматично зруйнували зусилля кількох поколінь українців. І все ж з часом вдалось відшукати вціліли експонати Музею, які нині розпорошені між архівами і бібліотеками Москви, Києва, Львова, Тернополя, Ужгорода, частково також у Чехії та Словаччина. Чи потрібно сьогодні говорити про так віддалену історію, розповідати про проблеми Музею, якого немає, якщо в Україні нині потребують підтримки держави десятки установ культури? Микола Мушинка вважає, що так:

- Чому потрібно говорити ? Перш за все потрібно нагадувати історію, яка довгі роки замовчувалась. А Музей Визвольної Боротьби України в Празі – це була дійсно святиня української культури. Я хочу підкреслити, що це був єдиний будинок у Празі, в цілій тодішній Чехословаччині, який належав українській громаді. Музей був заснований у 1925 р. і гроші на його купівлю надсилали люди з усього світу, це були українці – вигнанці з рідного краю. Вони вірили, що коли настане незалежна Україна, то всі зібрані матеріали будуть перевезені в столицю України і будуть служити українській справі.

А чи потрібно відновлювати празький Український Музей чи то в Україні, чи тут, у Празі ?

- Відновлювати Музей Визвольної Боротьби України в Празі в такому вигляді, як він був у 1925 - 1948 рр., неможливо, тому що його експонати сьогодні розпорошені. Але конче потрібно зробити зведений каталог усіх його матеріалів, які збереглись.

У жовтні цього року в чеській столиці відкриється міжнародна конференція, присвячена втратам і знахідкам Українського музею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG