Доступність посилання

ТОП новини

Розвиток туризму стає в Угорщині державною стратегією.


Василь Плоскіна

Угорщина, 16 вересня 2005 – Кілька мільярдів доларів щорічно отримує Угорщина від туризму. Та державні менеджери переконані, що потенційні можливості країни у цій сфері ще до кінця не розкриті.

Наступного тижня перед членами угорського кабміну ляже пухка папка з планом розвитку туристичної сфери Угорщини. За словами Іштвана Колбера, міністра без портфелю, відповідального в уряді за регіональні програми, його відомство розробило нову багаторічну концепцію розвитку туристичної галузі, якою може скористатися не один уряд. Щоправда, для її втілення, додав міністр, потрібні значні державні інвестиції в межах 1 трильйона форинтів, або 5 млрд. дол.

У цьому амбіційному плані колеги Іштвана Колбера основний наголос роблять на традиційних напрямках, які продемонстрували високу конкурентоспроможність упродовж останніх років. Це, передусім, оздоровчий туризм з його бальнеотерапією, в якій застосовується лікування природними або штучно приготовленими мінеральними водами, а також організація міжнародних конференцій. До речі, Угорщина стабільно входить у першу десятку країн світу, які влаштовують у себе велику кількість таких заходів. При цьому левову частку грошових надходжень від подібного туризму забезпечує Будапешт.

Треба сказати, що в угорській столиці сконцентровано чимало відомих музеїв, бібліотек, мистецьких галерей, виставкових центрів, театрів, торгово-розважальних точок, готелів. Десять років тому неподалік Будапешта з’явився модерний автодром, який щорічно приймає міжнародні змагання пілотів на болідах класу “Формула 1” за здобуття гран-прі Угорщини. Слідкувати за престижними міжнародними автогонками сюди з’їжджаються десятки тисяч закордонних туристів, які готові викласти за улюблену розвагу значні валютні суми.

Між іншим туристичний імідж Угорщини на початку та в кінці 1990-х років намагалися всіляко підвищити консервативні уряди Йожефа Антала та Віктора Орбана. Вони планували організувати в угорській столиці всесвітній промисловий ярмарок Експо-96 а також готувалися позмагатись з іншими державами-претендентками за проведення в Будапешті останнього чемпіонату Європи з футболу й Оліпмпіади-2012. Однак мрії угорських консерваторів так і не збулися. Їхні пропозиції методично відхиляла ліво-центристська опозиція, мотивуючи свою відмову тим, що угорські платники податків не в змозі профінансувати такі масштабні заходи.
XS
SM
MD
LG