Доступність посилання

ТОП новини

Глава кримського уряду Анатолій Матвієнко: "У Криму готується корупційний переворот..."


Володимир Притула

Симферополь, 19 вересня 2005 - В Криму – черговий політичний скандал, який може затьмарити інші нинішні київські скандали. Прем’єр-міністр автономії Анатолій Матвієнко заявив у понеділок на прес-конференції у Симферополі, що в автономії готується “корупційний переворот”. Він звернувся до вищого керівництва України із закликом вжити жорсткі заходи з недопущення приходу криміналітету до влади на півострові.

Прес-конференція Анатолія Матвієнка зібрала до сотні кримських журналістів, політологів і політиків. Він запізнився на годину, зачитав заяву, але на запитання журналістів відповідати не став. Тим не менш, заява виявилася справді сенсаційною. Кримский прем’єр переконаний, що Криму загрожує “корупційний переворот” і “кримінальний реванш”:

“Причина сьогоднішньої кризи криється у бажанні частини політичної еліти зберегти привілеї для тіньового бізнесу. Нічого іншого. Але, я переконаний, що порядок в автономії буде забезпечений, а інтереси простих кримчан жодним чином не постраждають від авантюрних дій кримінально-політичних кланів”.

Нагадаю, що президія кримського парламенту призначила на 21 вересня звіт уряду Криму, але представники “біло-блакитного” політичного табору, які мають у Верховній Раді автономії більшість, заявили, що вимагатимуть відставки “помаранчевого” прем’єра. Один з лідерів опозиції, 1-й віце-спікер і голова кримського відділення Партії регіонів Василь Кисельов заявив, що уже понад 80% депутатів готові підтримати звільнення уряду Матвієнка.

Тим часом сам прем’єр-міністр назвав підготовку його відставки “системним протистоянням між урядом автономії і цілою низкою кримінальних-фінансових груп, що мають прикриття в представницьких та правоохоронних органах республіки".

Він закликав керівництво держави втрутитися у ситуацію в автономії:

“Вважаю за необхідне звернутися до президента Віктора Ющенка із проханням негайно відреагувати на кримську ситуацію і вжити жорстких заходів. Вважаю за необхідне звернутися до РНБОУ з вимогою негайно призначити комплексну перевірку правоохоронних органів Криму для вироблення дій, спрямованих на розрив стійких зв''язків між кримським криміналітетом і кримськими правоохоронцями. Вважаю за необхідне звернутися до Верховної Ради України і до спікера Володимира Литвина з вимогою створити спеціальну парламентську комісію для захисту конституційного ладу України і встановлення справжніх причин, особистих мотивів і ступеня участі членів політичного співтовариства Криму, а також депутатів Верховної Ради України у корупційному перевороті".

Він пообіцяв сформувати при Раді міністрів Криму спеціальну робочу групу, яка:

“займеться ретельним вивченням тіньових кримінальних схем і з''ясуванням причетності окремих республіканських політиків до цих схем".

Анатолій Матвієнко не назвав у своєму виступі жодного прізвища, але, відомо, що ініціатором його можливої відставки виступило місцеве відділення партії “Союз”, яке очолює відомий авторитетний кримський підприємець і політик Лев Міримський. Наприкінці 90-х років тодішній начальник кримської міліції Геннадій Москаль обвинувачував нардепа у зв’язках із криміналітетом, але не зміг це довести до суду.

Ще один лідер антиурядової коаліції Василь Кисельов на заяву прем’єра образився:

“Я вважаю, що це просто образа. Якщо казати конкретно, то звитуватити депутатський корпус, який пів року назад обрав його на посаду, довірив йому Криму, його заява звучить щонайменше як спроба будь-якими силами утриматися при владі”, - заявив лідер кримських “регіоналів” Василь Кисельов.
XS
SM
MD
LG