Доступність посилання

ТОП новини

Здвиженський ярмарок у Прилуках.


Богдана Костюк

Київ, 20 версня 2005 - Місто Прилуки, що на Чернігівщині, відзначило своє 920-річчя. З цієї нагоди у місті відбувся Здвиженський ярмарок, який зібрав народних майстрів та виробників сільгосппродукції з Чернігівщини, Сумщини, Полтавщини, Херсонщині. Розповідає Богдана Костюк:

“Купуємо пиріжки – солодкі, з повидлом! З капустою!”

Крім пиріжків, пирогів з маком і капустою, тістечок, овочів та фруктів на Здвиженському ярмарку можна придбати вироби народних майстрів – гончарів, ткаль, вишивальниць, художників. Народна майстриня Катерина Каращук пропонує чудові вишиванки і льняні суконки для наречених:

“Я безмежно закохана в українські орнаменти. Це моє життя, це мої діти. Квіти оце я творю з нашого регіону та мережки. І Помаранчевій революції навіть присвятила сукню, а також рушник “Помаранчеве весілля”. І різні події я відображаю”.

Учні Прилуцьких шкіл пропонують численним відвідувачам ярмарку вишиті картини, рушники, обереги з квітів і трав. Анастасія Швець з громадської організації “Молода просвіта” розповідає:

“Пропонуємо на ярмарку книги прилуцьких письменників, а також легкий сніданок: вареники із сметаною. В українській традиції!”.

Цьогорічний Здвиженський ярмарок – ювілейний, п’ятий. Начальник Управління культури Прилуцької міськради Світлана Бірюзова розповідає:

“Традиційно ярмарок проводиться у нашому місті до Здвиження – таке свято є релігійне. Але у цьому році ми вирішили провести Дні міста, і у рамках Днів міста провести регіональний святковий 5-тий (це вже така дата солідна!) Здвиженський ярмарок. До нас приїхали з різних куточків представники регіонів – і Полтавська область, і Чернігівська область (Ніжин і Чернігів), і Херсонська, і Харківська область. Представництво дуже велике”.

А ярмарок вирує, гомонить і співає, і дарує своїм відвідувачам справжню українську гостинність і чудову пісню.
XS
SM
MD
LG