Доступність посилання

ТОП новини

Судовий процес у справі масового заворушення у Андижані.


Михайло Мигалисько


Прага, 20 вересня 2005 - П’ятнадцять чоловіків постали в Узбекистані перед судом. Ïх обвинувачують у тому, що вони організували повстання в Андижані. Травневі масові заворушення у цьому узбецькому місті закінчилися кровопролиттям. Ця справа привернула до себе увагу міжнародної спільноти зокрема через те, що існують різкі розбіжності про кількість жертв. Офіційні представники повідомляли про близько 190 загиблих, а правозахисні організації стверджують, що організоване криваве придушення демонстрації силами безпеки призвело до сотень жертв цивільних осіб.

Серед п’ятнадцяти підсудних є деякі впливові підприємці, які ще до Андижанських подій опинилися перед судом за обвинуваченням у ісламістському екстремізмі. Власне, цей попередній судовий процес і став приводом травневих протестів, які згодом переросли у масові заворушення. П’ятнадцять підсудних помістили у металевій клітці у Верховному суді Узбекистану в Ташкенті. У понеділок їм оголосили обвинувачення: участь у тероризмі, вбивство, захоплення заложників та спроба перевороту.

Очолював судовий процес Бахтіор Джамалов, заступник голови Верховного суду Узбекистану.

“Близько двохсот громадян постраждали внаслідок цих кримінальних злочинів. Більшість з тих громадян або їхні юридичні представники перебувають у залі суду. А решту повідомили, що вони візьмуть участь у наступних слуханнях”, - заявив заступник голови Верховного суду Узбекистану.

У даний момент відкритим залишається запитання, чи цей судовий процес вияснить, хто насправді відповідальний за кровопролиття у Андижані і чи ці відповідальні опиняться перед правосуддям. Критики зауважують, що влада Узбекистану примусила обвинувачених визнати свою вину та вела кампанію залякування тих, хто намагався розповісти правду.

Говорить Мейсі Вайхердінґ – представниця Міжнародної амністії:

“Журналісти, яким пощастило дістатися до Андижана, не мали змоги розпитати людей, що сталося. Люди перелякані. Правоохоронні органи перестерегли їх, що будуть наслідки, якщо розмовлятимуть з журналістами”.

Сожіда Джахфарова - виконувач обов’язків узбецької служби Радіо Свобода - отримала низку тривожних повідомлень від колег.

“Ще до закінчення акредитації наших журналістів щонайменше п’ятеро колег опинилися під тиском спецслужб, які запитують: Ще живий? Ще живеш? Ця обстановка змушує кореспондентів відмовлятися від тем про права людини, про події в Андижані. Люди просто залякані”,- сказала Сожіда Джахфарова .

Свідок трагедії тринадцятого травня Ґаліна Бухарбаєва з Інституту дослідження війни й миру розповідала:

“Спершу там були два чи три БТР - бронетранспортери. Важко сказати, бо я бігла з натовпом. Відтак за п”ять хвилин почали під’їжджати інші бронетранспортери і вони почали стріляти по наших спинах. Кулі свистіли довкола мене. Це було жахливо”.

Влада Узбекистану заперечує твердження правозахисників про те, що загинуло кілька сот невинних цивільних осіб. За офіційними даними загинули 187 осіб – переважно солдати та представники місцевих органів влади. Керівництво Узбекистану також відкинуло заклики міжнародної спільноти провести незалежне розслідування у справі заворушень у місті Андижані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG