Доступність посилання

ТОП новини

Погляди угорських роботодавців звернені на Україну.


Василь Плоскіна

Угорщина, 22 вересня 2005 – Багато українських заробітчан працюють в Угорщині без офіційного дозволу, і, звичайно, їм не вельми затишно з цього приводу. Щомісяця багато українських нелегальних ґастарбайтерів Угорщина просто депортує, поставивши відповідні заборонні штампики на в’їзд у їхніх паспортах. Тим часом дефіцит робочої сили в Угорщині не зменшується.

Між Угорщиною і Румунією існує міжурядова домовленість про вільний обмін робочою силою, отож румуни легально працюють в Угорщині, а угорці в Румунії. Нелегальні заробітчани в Угорщині - це в основному українські робітники. Ïм легко потрапити в Угорщину завдяки безкош-товній візі, але, на відміну від румунів, українські громадяни поки що не мають права працювати без офіційного дозволу угорської влади.

Завідувач відділом міністерства з питань зайнятості населення Іштван Крентка розповів, що на угорському ринку праці нині склалася доволі непроста ситуація. З одного боку, уряд ламає голову, як працевлаштувати значну армію угорських безробітних, а з іншого – змушений вислуховувати скарги працедавців, яким не вистачає працівників дефіцитних спеціальностей, оскільки з різних причин таких спеціалістів вже не готують у місцевих навчальних закладах профтехосвіти. А самі кваліфіковані угорські спеціалісти, часто-густо подаються працювати в багатших країнах ЄС.

Тому, вважає Іштван Крентка, Угорщина мусить знайти механізм, щоб у рамках закону надати легальну роботу висококваліфікованим працівникам з України, держави, яка наразі ще не є членом Євроунії. Це треба зробити не пізніше 2007 року, вважає угорський урядовець, поки Угорщина не вступила в шенгенську зону. Крентка каже, що у розвинених країнах Західної Європи співвідношення робітників високої кваліфікації до інших категорій працюючих становить майже 2,5%. В Угорщині це співвідношення дорівнює 1,5%. Таке відставання, стверджує Іштван Крентка, неможливо усунути за рік чи два. Тут велику послугу угорській економіці може надати Західна Україна –до цих пір головний експортер нелегальної робочої сили, констатує угорський урядовець, оскільки в кінцевому рахунку для обох країн користь від цього буде взаємною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG