Доступність посилання

ТОП новини

Форум порятунку Дніпропетровська діє.


Геннадій Сахаров


У Дніпропетровську створена громадська організація “Форум порятунку Дніпропетровська”, метою якої є збереження міської інфраструктури, припинення незаконної забудови та землевідведення і контроль за діями міської влади, яка сприяє фірмам-забудовникам у захопленні ділянок під будівництво.

Громадська організація “Форум порятунку Дніпропетровська”, установчі збори якої відбулися 22 вересня, вже 24 вересня заявила про себе на повний голос. У приміщенні обласної філармонії Форумом проведені громадьські слухання з приводу порушень законів і правил при забудові території міста. На слухання були запрошені міський голова Іван Куліченко, його заступник Євген Заяць, керівники служб і управлінь міськвиконкому. З запрошених прийшов лише головний архітектор міста Ігор Підорван. Решта чиновників не пошанували ці збори присутністю. У слуханнях взяли участь 120 осіб – жителів міста, права котрих порушені організаціями – забудовниками і чиновниками міських служб і управлінь. Промовці вимагали наведення ладу у міському будівництві, припинення незаконної забудови, додержання санітарних норм і норм містобудування при проектуванні новобудов.

Було сказане, що виконком міської ради і міський голова несуть повну відповідальність за нищення парків, скверів, дитячих і спортивних майданчиків, дворів, пам’яток історії і архітектури. Депутати міської ради, котрі всупереч інтересам жителів дали дозволи на незаконне будівництво, були піддані нищівній критиці.

Головний архітектор міста Ігор Підорван розповів про тенденції будівництва у Дніпропетровську, про нові рішення у складанні генерального плану забудови. Він привітав створення Форуму і закликав до спільної конструктивної роботи, засудивши практику незаконного будівництва.


“Я гадаю що буде правильно зусилля ініциативної групи, координаторів, усіх вас, хто займається проблематикою сьогоднішніх зборів, спрямувати для спільної справи, для нашого міста” – сказав Ігор Підорван.

На слуханнях був оприлюднений проект рішення міської ради “ Про забезпечення інтересів територіальної громади Дніпропетровська у сфері містобудування і землекористування”. У проекті йдеться про створення постійної комісії міської ради з залученням представників громадськості, яка перевірятиме законність землевідведення та будівництва у місті, про необхідність введення мораторію на землевідведення до закінчення інвентаризації землі і паспортизації земельних ділянок. Запропоновано розробити і ухвалити “Порядок забезпечення громадських інтересів та захисту прав громадян при здійсненні містобудівної діяльності”. Проект має бути внесений на чергову сесію міської ради у порядку місцевої ініциативи.

Координатори Форуму порятунку Дніпропетровська залучають до Форуму ініциативні групи жителів, що стихійно виникли по всьому місті і активно протестують проти нищення і обмеження життєвого простору громадян. До роботи залучаються фахові правники і адвокати. Вже подані кілька позовів до судів проти незаконних забудовників.


Координатор Форуму Любов Каптєла: “Ми напрацьовуємо досвід. Ми вчимося застосовувати закони на практиці. Ми запрошуємо до співробітництва усіх. Я закликаю всіх – приєднуйтесь, приходьте до нас, ми будемо надавати юридичні консультації, будемо допомагати відстоювати гарячі точки міста. Форум вже створений і я безкінечно тому рада. Ми не дамо калічити наше місто”.

Учасник зборів, голова Кіровської районної організації партії “Наша Україна” Василь Сухов:

“Хочу закликати присутніх поповнити ряди нашого Форуму, зробити його активним, ефективним, результативним у боротьбі за чистоту нашої влади. Давайте усім миром почнемо лікувати занехаяний і хворий організм місцевої влади від корупції та хабарництва. І пам’ятаймо – хто сьогодні проявить слабодухість або схоче відсидітися у власному помешканні, може завтра позбавити свою дитину двору і дитинства. Давайте боротися за наші права разом, за те щоб перетворити Дніпропетровськ на місто нашої мрії.” - сказав учасник зборів Василь Сухов.
XS
SM
MD
LG