Доступність посилання

ТОП новини

Візит Юрія Єханурова до Дніпропетровська.


Геннадій Сахаров


29-го вересня відбувся візит прем’єр-міністра українського уряду Юрія Єханурова до Дніпропетровська.

Візит Юрія Єханурова до Дніпропетровська не приніс жодних сенсацій. Не названий повний склад уряду чи кандидатури на посади у трьох міністерствах, де не призначені міністри. Не призначений новий голова Дніпропетровської обласної адміністрації.

Зустріч з так званим активом області Юрій Єхануров розпочав зі звіту за роботу Дніпропетровської обласної адміністрації за неповні шість місяців, протягом яких він адміністрацію очолював. Навівши цифри звіту, звітувавши за реалізовані плани і торкнувшись планів, що мають протягом року бути реалізовані, прем’єр-міістр перейшов до загальнодержавних тем. Юрій Єхануров зазначив, що на часі діалог влади з великим і середнім бізнесом. Сказавши, що бюджет поточного року був бюджетом проїдання національного валового продукту, що економічна діяльність уряду була несистемною, що конкурентоспроможність економіки держави понизилася, прем’єр-міністр визначив як першочергове завдання нового уряду стабілізацію в економіці та створення надійного підґрунтя для її сталого поступального розвитку. Фундаментом економіки має стати підприємництво і ринкова ініціатива і вже перший місяць роботи нового уряду стане періодом реабілітації відносин між владою і бізнесом. За словами Юрія Єханурова буде забезпечена недоторканність приватної власності, підприємства, які мали повернутися у державну власність, уже повернені і випадки порушень при приватизації вирішуватимуться у судовому порядку, спірні питання залагоджуватимуться через переговори .

“З броунівським рухом у сфері так званої реприватизації покінчено” - сказав Юрій Єхануров.

На своїй першій офіційній пресконференції, говорячи про проблеми, що виникли навколо найбільших підприємств на Дніпропетровщині, Юрій Єхануров зазначив:

“Криворіжсталь не є об’єктом, який йде у загальному ряду. Це обіцянка на Майдані і Криворіжсталь має окрему долю. Приватизаційний конкурс триває відповідно до прийнятих раніше постанов і уряду і Фонду Державного Майна. У тім випадку якщо будуть якісь порушення процесу або не буде інтересу і так далі, тільки у такому випадку ми ьудемо думати як тоді рухатися далі. Тобто процес триває. Стосовно Нікопольського заводу ферросплавів. Є рішення судів, які є. Дручення президента, перший пункт ще не виконаний і залежно від того як це буде виконуватись і будуть дії. Але в принципі це питання переговорного процесу і якоїсь угоди, яку ми повинні укласти з власниками. Стосовно Південнотрубного – працює робоча група і буде прийнятне рішення. Рішення буде базуватися на тому, що знову ж таки буде переговорний процес, розуміння що що відбулося, те відбулося. І найголовніше щоб державний бюджет отримував кошти від державних часток, які там є. Ми напевне будемо пропонувати викуп державних часток для того щоб було вже розуміння.”

Принагідно прем’єр-міністр повідомив про ставлення уряду до голдингових компаній:

“Ставлення уряду до голдингів буде сформоване протягом жовтня і всі три з половиною десятки голдингових компаній, які є в Україні, повинні довести свою здатність ефективно працювати. Багато з них не є успішними. Те, що неуспішне, має бути відрізане.”

Юрій Єхануров, сказавши, що преса невірно його зрозуміла та що він не обіцяв оприлюднити остаточний список уряду підчас візиту до Дніпропетровська, повідомив:

“Є вагання з приводу призначення декількох міністрів. Непрості процеси, які відбуваються у сфері культури… У мене у портфелі в прямому розумінні слова є декілька об’єктивок, анкет на пости міністрів і охорони здоров’я і культури і юстиції. Кого нема точно – це віцепрем’єр-міністрів. Бо залежно від конфіґурації тих людей, які вже склалися, буде і кандидатура і, головне, обов’язки віцепрем’єр-міністра. Залежно від фіґур я хотів визначитися щодо складу урядових комітетів і які напрямки нам потрібно вести.”

Очевидно, слід очікувати певних кадрових змін на рівні керівників обласних державних адміністрацій. Не простою справою виявилося і визначення кандидатури на посаду голови Дніпропетровської обласної адміністрації:

“Створена робоча група, яку очолює Роман Безсмертний. Ми приступаємо до прискіпливого вивчення роботи голів обласних державних адміністрацій. Залежно від цих висновків будуть прийматися кадрові рішення щодо неуспішних голів обласних державних адміністрацій, які не мають авторитету у населення. Також буде розглянуте питання, яке пов’язане з відомою тезою щодо бізнесу і влади… Кандидатури, які є на посаду голови обласної державної адміністрації Дніпропетровської області – тут буде прийняте виважене рішення. Ті три кандидатури, які є, вони залишаються. Найближчі два тижні цього рішення не чекайте."

Слід розуміти, що президент попри домовленість, що Дніпропетровська область є сферою впливу Народної партії України, не визначився з кандидатурою голови адміністрації та що непрості переговори з цього приводу тривають.

Юрій Єхануров також відвідав Дніпропетровську обласну наукову бібліотеку і Дніпропетровське відділення Фонду Державного майна України.
XS
SM
MD
LG