Доступність посилання

ТОП новини

Одяг і формування стилю поведінки.


Інна Набока

Київ, 4 жовтня 2005 - Одяг називають другою шкірою людини. Від того, як ми вбрані значною мірою залежить, як нас сприймають оточуючі. Але не менше наше вбрання впливає і на нас самих, - стверджує психолог Інна Набока.

Згідно з відомим прислів’ям, зустрічають - за одягом. Адже від вбрання людини нерідко залежить і враження, яке вона справляє на інших, особливо при першому знайомстві. І справді, по тому, як людина вдягнена, часом можна більше дізнатися про неї, ніж з усіх характеристик і розмов. Скажімо, недбалість в одязі – ознака недбалої особистості, безпорядок зовнішній – відображає безпорядок у душі. А людина, вбрана строго та стримано, здається відповідальною і старанною.

Та психологи вважають, що не менше, ніж на оточуючих, наш одяг впливає на нас самих, наш настрій і стиль поведінки. Адже в процесі розвитку культури, одяг став продовженням, частиною людської особистості. Змінити особистість непросто, а от змінюючи одяг, ми ніби входимо в інший образ, стаємо іншою людиною. Ми не просто вдягаємося вранці, ми вбираємось відмінником, успішним менеджером, уважним лікарем чи прекрасною пані. Так ми одержуємо чудовий засіб впливу на свій стан. Наприклад, військова, та й будь-яка інша форма дисциплінує, стриманий діловий костюм налаштовує на працю, а вечірній стрій піднімає настрій, створює відчуття свята. Формування стилю поведінки, який вмикається за допомогою вбрання, - зручний прийом для всіх, хто повинен час від часу входити у потрібний стан. Акторам це, мабуть, відомо найкраще.

Ще одна цікава особливість одягу – він може бути „щасливим” або – навпаки. Вдягнув „щасливу” сорочку – і склав іспит, вбрався в „не той” костюм – і не підписав важливий контракт. Дослідники вважають, що ми підсвідомо запам’ятовуємо відчуття, запахи, стан, у якому були, коли минулого разу вдягали цей одяг. І якщо тоді ми зазнали успіху, то й зараз підсвідомо налаштовуємося на успішність. Але й неприємності, прикрості, поразки у підсвідомості також можуть бути пов’язані з одягом. Тому психологи радять позбутися або принаймні якомога довше не вдягати речі, пов’язані з негативними переживаннями. Не варто також вдягати те, що ви носили, коли хворіли, поки повністю не одужаєте. А ще – знімайте вдома свій службовий стрій. Навіть якщо ви працюєте не виходячи з власного помешкання - окремі костюми для роботи й дозвілля допомагають краще зосереджуватися і розслаблятися.

Якщо ж ви хочете змінити своє життя, важливим моментом у цьому може стати зміна стилю одягу або хоча б певних його деталей. Можна навіть вдатися до „ритуального” знищення якихось речей. Але не варто забувати, що всі ці психологічні прийоми лише допомагають нам, чи то розпочати нове життя, чи налаштуватия на працю, чи дисциплінувати свій розум і поведінку. А от що вийде з нашого починання – залежить вже від зовсім інших чинників, мабуть, насамперед, від нашої рішучості, терпіння, наполегливості.
XS
SM
MD
LG