Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина і Євросоюз розпочали переговори.


Василь Зілгалов


Прага, 4 жовтня 2005 – Після 30 годин інтенсивних переговорів міністри закордонних справ Європейського Союзу прийшли у понеділок вночі до згоди про початок переговорів з Туреччиною про вступ до Спільноти, чого Анкара очікувала 43 роки. Перед досягненням згоди з турецькою владою, яка вимагало початку переговорів про повноправне членство в ЄС, Брюссель мусів подолати скептицизм Австрії та Кіпр. І лише після цього міністр закордонних справ Туреччини Абдулла Ґ’юль вилетів до Люксембургу для участі у повномасштабних переговорах з Євросоюзом.

Про труднощі переговорів з турецького питання свідчить й те, що в процес вирішення проблеми втрутилася і держсекретар США Кондоліза Райс. Врешті вдалося переконати Австрію забрати свою пропозицію про початкове асоційоване членство Туреччини в ЄС і подолати сумніви Кіпру щодо перспектив повного членства в спільноті 70- мільйонної мусульманської сусідки цього середземноморського острова, на якому існує окрема від грецької частина, члена ЄС, турецька община, котра нині поза межами європейської спільноти.

Першим повідомив про успішне рішення щодо початку повномасштабних переговорів між Анкарою і Брюсселем міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро, країна якого нині головує в ЄС. Зокрема пан Стро сказав перед північчю в понеділок у Люксембурзі:

“Я дуже радий повідомити, що досягнуто домовленості про початок переговорів про вступ Туреччини до Європейського Союзу, які почнуться дуже скоро. Я сподіваюся що ми зможемо досягти цього перед північчю або вже після півночі і я думаю що ми виконали вимогу Європейської Ради, ухвалену 17 грудня і пере затверджену в червні, що ми маємо почати ці переговори 3 жовтня”.

А на ранок у вівторок Джек Стро повідомив:

“Я радію факту що ми маємо тут європейську країну, котра є світською, котра є модерною, котра швидко реформується, котра щаслива мусульманською більшістю, котра дуже бажає вступити до Європейського Союзу”.

А трохи пізніше, у вівторок, британський міністр поінформував світ, що:

“Ми нині творимо історію і разом мали першу міністерську зустріч що відкриває переговори про вступ Туреччини”.

А турецький міністр закордонних справ Абдулла Ґ’юль емоційно заявив журналістам у вівторок ранком у Люксембурзі:

“Туреччина отримала те, що хотіла – план повного членства. Цьому немає альтернативи. Туреччина в процесі переговорів буде добре підготовлена. І я думаю що настане день, коли договір про вступ буде підписаний”.

Однак самі дипломати з ЄС кажуть, що переговорний процес щодо вступу Туреччини буде складним і тривалим. Один лише перелік тем, проблеми змісту цих переговорів, перераховуються в 35-ти розділах. Анкара має здійснити ще низку реформ щоб узгодити своє законодавство із законами ЄС. Узгоджувальні умови для Туреччини нараховують близько 80 тисяч сторінок. Напередодні чимало спостерігачів висловлювали припущення що сам процес підготовки Туреччини до вступу забере чимало років. Як відзначив міністр закордонних справ Франції Філіп Дуст-Блазі, від Туреччини “вимагається дуже багато”.

Зокрема, Олі Рен – член Єврокомісії відповідальний за переговори з країнами – кандидатами на вступ до ЄС, сказав з цього приводу:

“У наших стосунках з Туреччиною розпочинається нова ера. Всі ми знаємо, якими не простими були останні місяці і тижні. І нині у нас є шанс розпочати новий етап і зосередитися на основних темах переговорів – щоб в підсумку досягнути кращого майбутнього для Туреччини і всієї Європи”.

Зрозуміло, що ЄС не може навіть при умові вирішення проблеми членства Туреччини повністю відкрити доступ до своїх ринків праці багатьом мільйонами турків, також не відразу можуть бути вирішені візові угоди, вступ Туреччини до Шенгенською зони і таке інше. При цьому ще не ясно, як вирішиться справа з турецькою общиною на Кіпрі і як буде вирішена історична проблема “вірменської різні в Туреччині”. Та й в самій Туреччині є чимало противників вступу країни до європейської спільноти, а остаточному вирішенню цього питання має передувати референдум в країні. Та, мабуть, головне що ЄС і Туреччина розпочали ці довго очікувані переговори. Сам їх перебіг покаже перспективи нового розширення європейської спільноти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG