Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: З Богом у школі.


Київ, 4 жовтня 2005 року.

Боротися з атеїстичним минулим можна тільки грамотним запровадженням у школі духовної складової. Якою саме вона має бути? Простою етикою, етикою релігії чи християнської етикою. Ці дискусії тривали чотирнадцять років Незалежності. І вони продовжуватимуться. Але нині закінчується певний етап – а саме збору концепцій як викладати у школах поліконфесійної країни засади релігійної моралі.

Про дискусії – чи викладати у школі християнську етику – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “З Богом у школі” з Віолою Бурдою.

Духівники наполягають - діти, які виросли в атеїстичній пострадянській атмосфері мають хоча б у школі засвоїти основи християнства. Освітяни - нібито й погоджуються, але не знають як це зробити. Оскільки теж виросли в атеїстичній країні. До того ж викладання релігійного предмету не має суперечити конституції. Прихильники уроків християнської етики у вівторок здали до міносвіти останні проекти. Тепер спеціальна комісія протягом місяця вирішуватиме - як саме дітям викладатимуть християнську мораль.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Релігійне виховання Заході України традиційно міцніше, ніж у решті регіонів. Можливо, саме тому у багатьох тамтешніх школах викладають християнську етику. І рішення Мін-освіти, яке збирається замінити етику релігійну на світську обурило громадськість.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В Україні православні складають п’ятдесят три відсотки від усіх віруючих, на другому місці - протестанти. Православний священник - метрополит Київський Філарет - за викладання релігії у державних школах. У загальноосвітніх школах можуть бути ідейні перегиби – попереджають противники цього….

Аудіозапис програми. Третій випуск:

У Сербії конфесійний склад трохи схожий на український - православні, католики, пост-радянські атеїсти, щоправда, мусульман більше ніж в Україні. І проблему з релігійною етикою там вирішили просто - зробили предмет факультативом. Серед атеїстів чимало етичних і дуже порядних людей - і обов’язкова віра у Всеєдиного Отця Вседержителя - це дискримінація - вважає філософ Мирослав Попович….

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG