Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі відновлять лютеранську кірху.


Петро Каландирець

Учасники зустрічі у мерії Одеси
Одеса, 4 жовтня 2005 - Від сьогодні вже розпочаті відновлювальні роботи у напівзруйнованому приміщенні.

Урочисте богослужіння з цього приводу провели у молитовному центрі Німецької Євангелічної Лютеранської Церкви в Україні. Привітати лютеран з цими урочистостями прийшли духівництво Української Автокефальної Православної Церкви (отець Володимир Клебан ) , УПЦ КП, УГКЦ, РКЦ, Об”єднаної методистської церкви.

Цього дня делегація у складі гостей з Баварії та духівництва Німецької лютеранської церкви мали зустріч з секретарем міської Ради Олександром Прокопенком, який повідомив, що в Одесі вже робили невдалу спробу відновити кірху за добровільні пожертви звичайних одеситів. Щоправда, пізніше у приміщенні кірхи сталася пожежа і відновлювальні роботи були призупинені.

„Якщо ми разом знову повернемося до цієї теми – відновлення німецької кірхи стане однією з найважливіших подій не лише для Одеси, але і для України в цілому. Місце розташування приміщення кірхи є найвищим місцем у причорноморському місті. Сам Бог бажав би її відновлення”, – сказав у привітальному слові Олександр Прокопенко.

Німецькі гості повідомили, що для візиту до Одеси у них було кілька приводів. Один з них – у Одесі з’явиться новий єпископ НЄЛЦУ, бо 6-річний термін перебування тут єпископа Е. Ратца вже завершився. Відтепер доктор Ратц відповідатиме за роботу Німецької Євангелічної Лютеранської Церкви на території країн СНД.

Секретарю Одеської міськради представили нового керівника НЄЛЦУ в Одесі.

Учасники зустрічі у мерії Одеси
Тим часом, відновлювальні роботи у німецькій лютеранській церкві триватимуть приблизно два роки. Відповідають за цю благородну справу дві церковні Ради Німецької Євангелічної Лютеранської Церкви, зокрема, церква Баварії.

Олександр Прокопенко запевнив, що підтримає справу відновлення кірхи і мерія Одеси.

У проведеній зустрічі брав участь і секретар Духовної Ради християнських конфесій, пастор Петро Мартьянов. Він висловив надію, що всі бажаючі одесити матимуть можливість взяти участь у відродженні кірхи.

„Для міста це ще і пам’ятник архітектури. Це одна з перших церков, побудованих у нашому славному місті. Ми знаємо, що близько 60 тисяч німецьких поселенців з Німеччини, Швейцарії, Австрії приїхали до Причорномор’я і тут зберігали близькі для серця звичаї та віру. Тут були реалізовані і чимало соціальних проектів - будинки для дітей-сиріт та людей похилого віку. У сучасній Одесі вже немає такої кількості німців, але Баварський дім, Німецький культурний центр беруть активну участь у житті міста”, - сказав Петро Мартьянов.

Секретар Духовної Ради християнських конфесій висловив задоволення, що нинішнє керівництво мерії і особисто міський голова Едуард Гурвіц „йдуть назустріч різним християнським конфесіям”.

Петро Мартьянов: „Про це молилися десятиліттями. Ми знаємо, що ще рік тому прийти до мерії і потрапити на прийом було нереально. Тебе принижували і виставляли. Нині ми бачимо перші кроки назустріч і щиро вдячні особливо Едуарду Гурвіцу за цей відкритий діалог”.
XS
SM
MD
LG