Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Кум до кума.



Київ, 5 жовтня 2005 року.

Стару олігархічну замінила нова кумівська влада. Так без жодних жартів експерти описують верхівку держави після помаранчевої революції. Явище кумівства настільки характерне, на їхню думку, для лідерів країни, що тепер без закону не обійтися. І він не забарився. Вже у парламенті зареєстрований законопроект, яким суворо обмежуються кумівські стосунки на державній службі.

Про кумівство як частину української традиції і елемент нової влади – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Кум до кума” з Віолою Бурдою.

Службове просування родичів - непотизм, а простіше - кумІвство - можливо, невдовзі заборонить парламент. Такий Проект Закону вже надійшов до Верховної ради. Журналісти багатьох видань рахують усіх кумів самОго президента - за їх словами, аби знати яких призначень на державні посади очікувати... Кумівство - чи нормальним є це явище у політиці?

Аудіозапис програми. Перший випуск:

На Західній Україні дуже важливо знати - хто для кого є кумом, бо інакше можна вляпатись у неприємну історію - стверджує кореспондент Радіо Свобода у Львові Галина Терещук. На Галичині - міцні релігійні традиції, тому майже усі діти там - хрещені….

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Закон про заборону кумівства парламент не ухвалить - прогнозує автор документу Ігор Шурма. Оскільки ніхто не схоче рубати гілку, на якій можна сидіти. Хоча депутати - зокрема Леонід Кравчук, Олександр Волков та Анатолій Льовін кажуть, що рубати нема чого - вони не влаштовували своїх кумів на державні посади…

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Кумівство настільки поширилося у владі, що заборонити його сьогодні неможливо - каже депутат Олександр Волков. На його думку, винесення відповідного закону на розгляд парламенту робиться з іншою метою. Кумівство заважає не стільки самій роботі, як оцінці такої роботи - вважає шанувальник українських традицій, колекціонер вишиванок, народний депутат Андрій Шкіль. Сам він до кумівства ставиться дуже позитивно.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG