Доступність посилання

ТОП новини

Хто достойний жити у котеджі серед лісу.


Геннадій Сахаров

Преконференція у лісі
Дніпропетровськ, 6 жовтня 2005 - Дніпропетровські журналісти втрутилися у дії місцевої влади, яка збирається віддати під забудову котеджами 30 гектарів лісу над річкою Оріль.

На останній сесії Дніпропетровської обласної ради було ухвалене рішення про надання дозволу місцевій владі селища Кіровського на відведення земельних ділянок для котеджної забудови трьом приватним компаніям – товариствам з обмеженою відповідальністю “Міжгалузева промислова компанія”, “Гільдія лімітед” і “Стройград”. Селище Кіровське безпосередньо межує з Дніпропетровськом, а з 4000 гектарів земель Кіровського лісництва понад три тисячі гектарів належать до охоронної зони Дніпровсько-Орільського заповідника. І саме у Орільському лісі, який належить до лісів першої категорії, де за законом не можна нічого будувати, трьом компаніям – забудовникам відводяться ділянки по 9,7 – 9,9 гектара.

Володимир Залунін
Група дніпропетровських журналістів, стурбованих долею єдиного великого лісового масиву поблизу міста, звернулася до прокуратури області з проханням роз’яснити ситуацію. І отримала відповідь що прокуратура категорично протестує проти забудови у лісі першої категорії та що на запит прокуратури про представлення ухвалених обласною радою документів рада не відреагувала.

30 вересня голова обласної ради Микола Швець на пресконференції дозволив собі досить брутально висварити кореспондента агенції Інтерфакс за на його погляд гіпертрофовану активність журналіста з приводу згаданого рішення обласної ради. Його заступник Володимир Залунін сказав що будь яка юридична особа має право звернутися до обласної ради з приводу дозволу на наданння землі та що:

Микола Швець
“Ми, обласна рада, ми не виділяємо землю. Ми тільки дали висновок обласної ради що так, дійсно, перелік цих документів з цього питання – вони всі є. І ми дали висновок. І це представлене на земельну комісію. Всі члени комісії підписали, дали висновок що так, ми погоджуємо що відведення ділянки можливе. І депутати проголосували з цього питання.”

Виявилося, що компаннії-забудовники представили навіть висновок державної землевпорядної експертизи Держкомітету України з земельних ресурсів про можливість надання під забудову 30 гектарів лісу першої категорії у охоронній зоні заповідника. У хвойному лісі з сорокарічних сосен, з яких половина мають бути вирубані. І це при тому що потипожежними правилами не дозволяється будувати житло не тільки у хвойному лісі а навіть на відстані менше ста метрів від лісу. Згідно з логікою чиновників і депутатів обласної ради для надання дозволу на забудову досить щоб був повний комплект документів, виданих нехай і з порушенням законів і правил. За документами чиновництво не бачить лісу як державної власності і об’єкту відпочинку громадян.

5 жовтня група журналістів виїхала до Кіровського лісництва щоб на місці побачити що відбувається і заслухати пояснення забудовників і чиновництва. Просто неба відбулася коротка але бурхлива пресконференція. Говорить голова постійної комісії обласної ради з питань екології і використання природних ресурсів Сергій Юхименко:

Сергій Юхименко
“Всі документи, які представляють замовники, вивчаються відділом з питань екології і використання земельних ресурсів. Зараз зі мною знаходиться заступник начальника цього відділу, який ці документи досконало вивчив згідно з діючим законодавством. На сьогоднішній день відділ вважає що тут порушень нема. Ми керуємося тими документами, які надійшли до обласної ради. Спираючись на ці документи ми ухвалили рішення. Якщо там з’ясується що у цих документах є якісь порушення і прокуратура винесе якісь приписи стосовно цих рішень ми будемо ухвалювати інше рішення.”

З’ясувалося що попри виділення землі за запитами трьох різних фірм земля виділена не кожній фірмі окремо а під єдиний спільний проект забудови лісової території.

Геннадій Сахаров - “Я перепрошую. Скажіть, будь ласка, там, в отих паперах, що нам видали, там є проект забудови”.

Сергій Юхименко – “Так, є”.

Геннадій Сахаров – “Це спільний проект забудови для усіхї трьох фірм чи кожна фірма будуватиме окремо?”

Сергій Юхименко - “Це спільний проект.”

Відтак фактично виділені не три окремі ділянки менше 10 гектарів кожна а майже тридцять гектарів, які забудовуватимуться фірмами спільно. Згідно з законом лісова ділянка площею до 10 гектарів виділяється місцевою владою, а якщо площа більша, дозвіл можна отримати тільки від Кабінету міністрів. На зауваження що це хитрощі для того щоб обійти закон панове достойники і представник одної з фірм-забудовників відповідали ухильно.

Григорій Думінський
Відверто і просто на запитання журналістів відповів директор Дніпропетровського державного підприємства “Лісове господарство” Григорій Думінський, чий підпис є під документами щодо узгодження передачі лісової ділянки трьом фірмам:

“Я вам пояснюю на ваші запитання що ми не маємо права утримувати у державному лісовому фонді ці землі, які держава… ну… забирає для призначення у цьому напрямку. Для… ну… створеняя… ну…забезпечення… еее…людям цих, може, благ, яких вони вже сьогодні достойні.”

Відтак окремі люди, котрі достойні благ згідно з думкою пана Думінського, житимуть у котеджах серед лісу. А решта, котрі недостойні, втратять можливість приїхати до того лісу на відпочинок.

Журналісти там же на пресконференції висловили надію що прокуратура області цю оборудку, з якої стирчать вуха корупції, зупинить та що жителі міста не менше тих достойників, для яких задумано збудувати котеджне містечко, також достойні відпочивати у лісі біля чистої Орілі бо мають на те право.
XS
SM
MD
LG