Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закликає Україну продовжувати реформи і не дозволяти “політичній боротьбі” гальмувати розвиток держави.



Прага, 5 жовтня 2005 – Парламентська Асамблея Ради Європи закликає Україну продовжувати реформи і не дозволяти “політичній боротьбі” гальмувати розвиток держави. Про це мовиться в резолюції, яку ухвалили в середу в Страсбурзі.

Пріоритетами України, на думку депутатів, мають бути боротьба з корупцією, зміцнення верховенства права і проведення вільних парламентських виборів наступного року. У Стразбурзі також закликають Україну покарати замовників виборчих фальсифікацій на минулорічних виборах президента.

А ще Парламентська Асамблея Ради Європи критикує Україну за стан розслідування справи Гонгадзе. Депутати Асамблеї вважають, що Україна має покарати організаторів цього злочину, а виокремлення Генеральною прокуратурою справи про безпосередніх убивць журналіста вони називають наміром відвести відповідальність від замовників.

Співдоповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи в справах України Ганне Северинсен почала свій виступ із добрих слів: “Бажаю всього найкращого українській демократії на майбутнє. Також хочу сказати, що український народ заслуговує на такий європейський різновид демократії – він його й хотів”.

Парламентська Асамблея Ради Європи, наприклад, хвалить нову українську владу за те, що вона зліквідувала поширену раніше цензуру засобів інформації й забезпечила свободу слова й свободу зібрань по всій країні. Резолюція висловлює задоволення й тим, що нове керівництво зобов’язалося, крім того, також боротися з корупцією й перемитництвом людей і впоратися з проблемою тортур і зловживань із боку правоохоронців. Радіють автори документа й із запалу, з яким нова влада взялася розслідувати виборчі фальсифікації.

Але Асамблея наголошує: в цьому процесі надзвичайно важливо притягнути до відповідальності не тільки виконавців незаконних наказів, але в першу чергу тих, хто планував і керував масовими виборчими шахрайствами, хто підбурював до насильства чи підкуповував виборців, – щоби відвернути такі порушення на майбутнє й наполягти на дотриманні засад верховенства права.

У Парламентської Асамблеї Ради Європи також викликає значні застереження новий виборчий закон, а саме передбачена в ньому можливість припиняти діяльність засобів інформації навіть без ухвали суду, – бо це може стати предметом зловживань.

Значної уваги в резолюції приділено справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Ганне Северинсен у вівторок внесла до проєкту резолюції жорсткіші правки порівняно з первісним варіянтом.

У Страсбурзі перебувала й Вікторія Сюмар, головний редактор Інституту масової інформації, української громадської організації, яка уважно стежить за перебігом справи Гонгадзе. В інтерв’ю для “Радіо Свобода” вона розповіла про ці поправки: “Справді, там досить жорстко було визначено досить принципову річ: виокремлення справи замовників убивства Гонгадзе і передача до суду виключно справи про виконавців убивства можна розцінювати як небажання розслідувати цю справу. Фактично йшлося про те, що Рада Європи не вважає справу розкритою, так, як про це повідомляє український генеральний прокурор Святослав Піскун”.

Парламентська Асамблея Ради Європи радить уважати справу Гонгадзе завершеною, тільки коли до суду передадуть звинувачення і замовникам, і організаторам, і виконавцям убивства.

Таку резолюцію привітала вдова Георгія Гонгадзе Мирослава. В інтерв’ю для “Радіо Свобода” вона сказала: “Це той акцент, який для мене був принциповий. Я вітаю таку резолюцію і те, що Рада Європи розуміє суть проблеми і наголошує на цьому для українського керівництва, оскільки відчувається, що політичної волі в українського керівництва до кінця розслідувати цю справу поки що немає”.

Генеральна прокуратура України наразі не коментує ці заяви.

Серед понад 20 рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи є, між іншим, і порада реформувати прокуратуру відповідно до стандартів Ради Європи, разом зі Службою безпеки, а також заснувати професійну адвокатуру, встановити контроль над прослуховуванням чи далі боротися з корупцією, щоб економічні реформи не закінчилися просто перерозподілом влади між олігархами.

Є серед них і рекомендація повно й швидко втілити ухвали Європейського суду з прав людини, зокрема в справі Миколи Мельниченка, який оскаржив його вилучення з виборчих списків на парламентських виборах 2002 року і виграв цю справу. Парламентська Асамблея Ради Європи також рекомендує влаштувати надійну експертизу записів Мельниченка, знову розслідувати замах на Єльяшкевича та інші справи, задокументовані, як стверджують, на Мельниченкових записах, а в справі про вбивство Гонгадзе ще й провести відкрите слухання в Верховній Раді. Саму ж справу Гонгадзе, нагадаю, радять вважати завершеною, тільки коли до суду передадуть звинувачення і замовникам, і організаторам, і виконавцям убивства.

Відтак Парламентська Асамблея Ради Європи зберігає свій моніторинґ України – принаймні до парламентських і місцевих виборів наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG