Доступність посилання

ТОП новини

Державний секретар США не має наміру під час свого візиту до країн Центральної Азії підривати співпрацю країн реґіону з Росією.


Василь Зілгалов


Прага, 11 жовтня 2005 – У вівторок Держсекретар США Кондоліза Райс вирушила у турне країнам Центральної Азії і прибула цього ж дня до Киргизстану. Вона також має намір відвідати найближчими днями Афганістан, Казахстан і Таджикистан. Після травневих подій в узбецькому Андижані стосунки між США і режимом Карімова в Узбекистані охололи. Глава американського зовнішньо – політичного відомства перед початком цієї поїздки наголосила, що вона не має на меті своїми візитами до країн регіону підривати тут вплив Росії і Вашінґтон, за її словами, навпаки, хоче щоб народи Центральної Азії мали добрі стосунки з Москвою. Про це свідчать і обережні висловлювання Держсекретаря в Бішкеку.

Говорячи про присутність Росії і Китаю в реґіоні, Кондоліза Райс зазначала про це під час переговорів з президентом Киргизстану Курманбеком Бакієвим:

“Ми думаємо, що немає причин для Казахстану вибирати між доброю співпрацею з США і доброю співпрацею з Росією; насправді ми маємо добрі стосунки з Росією і Китаєм. Киргизстан може мати чудові можливості для відносин з усіма цими сусідами”.

Під час зустрічі з журналістами в Бішкеку Кондоліза Райс заявила, що її приїзд до Киргизстану і візити до інших країн Центральної Азії не можуть розглядатися як пряме протистояння російській присутності в реґіоні чи якимось іншим ключовим гравцям тут. Вона нагадала те, що у Вашінґтоні усвідомлюють важливість зв’язків колишніх радянських республік з Москвою з 1991року, і присутність США тут не може завадити цим зв’язкам. Хоча чимало оглядачів на Заході припускають, що більша увага США до згаданого регіону може суперечити інтересам Росії й Китаю. Про це сказав і аналітик з Лондонського інституту міжнародних студій Крістофер Ленґтон :

“Але візит Кондолізи Райс має на меті зміцнення присутності інтересів США в регіоні. Деякі аналітики вважають,що це може суперечити інтересам Росії і Китаю”.

Проте він додав, що таке суперництво лише додасть до розвитку демократії та економічної кооперації в Центральній Азії. Спікер киргизького парламенту Омурбек Текебаєв підтримав наміри США в реґіоні наступними словами: “Ми вітаємо багаторічні зусилля США з розвитку демократичних інститутів в різних країнах світу. Ми віддаємо належне важливій і часто важкій історичній місії вашої держави”.

А президент Киргизстану Курманбек Бакієв повідомив пізніше, що вони обговорювали з Кондолізою Райс широке коло питань включно з військовою, технічною співпрацею.

Нагадаємо, що Державний секретар США відвідає також Афганістан, Казахстан і Таджикистан. Однією з цілей поїздки Кондолізи Райс є вивчення можливостей активізації військових операцій супроти терористичних угруповань в Афганістані і недопущення розширення фронту терористичних сил у регіоні. З цією метою Вашінґтон посилив військову співпрацю з Бішкеком, Душанбе, Ташкентом, що підтримувала й Росія, яка неодноразово раніше вказувала на велику загрозу поширення тероризму в Центральній Азії. Однак узбецька влада після весняних кривавих подій в Андижані намагається відійти від тісної військової співпраці з американцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG